Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun
Slider

Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet – old

Intézetvezető: Bodolay Géza

Kiss Erika kiss.erika@szfe.hu


155 éves Egyetemünk egyik pillére színházi szakemberek: színészek, rendezők képzése. Ezt a tevékenységet fogja össze a Színházművészeti Intézet, melynek tanárai, munkatársai olyan neves, komoly eredményeket felmutató művészek, akik a tanítás mellett a magyarországi és nemzetközi színházi életben is fontos szerepet töltenek be, rendezőként, színészként, készség-fejlesztő szakemberként.

A hozzánk jelentkezőkből több fordulós szűréssel választják ki a leendő mesterek azt a kevés számú fiatalt, akik szoros tanár-diák kapcsolatban, öt év alatt válnak felkészült színházművészekké, zenés, báb illetve prózai színművészekké, zenés, báb, fizikai vagy prózai színházrendező művészekké.

Intézetünk működési körébe tartozik az Ódry Színpad, ahol az alapozó képzés után harmadévtől a hallgatók már közönség előtt is bizonyíthatják tehetségüket. A tanév során létrehozott több mint húsz bemutató, a százötvennél több előadás mind azt bizonyítja, hogy az Ódry Színpad repertoárja a magyarországi progresszív színjátszás élvonalába tartozik, nem utolsó sorban azért, mert a produkciókat rendező tanárok az oktatási cél megvalósítása folyamán a jövő színházát fogalmazzák meg a hallgatók részvételével.

A színészképzés során fontos szempont az őszinteség, hogy a hallgató önmagával is tisztában legyen, annak érdekében, hogy képes legyen megfogalmazni az általa játszott szerep igazságát. Ezzel egy időben a képzés fizikailag, intellektuálisan és morálisan is felkészíti a színészt a feladataira, hogy a színházi alkotóközösségben egyenrangú partnerként, másokért is dolgozva képviselhesse önmagát.

A színpadi gyakorlat mellett a hallgatók megismerkednek a szinkron és filmes tevékenységgel is, hogy kikerülve az Egyetemről, ezen a területen is helyt tudjanak állni.

A rendező hallgatók az elméleti felkészülés mellett, melynek egyik legfontosabb része az elemzés, felkészülnek arra a feladatra, hogy alkotótársakkal hozzanak létre színpadi produkciókat valamilyen, általuk fontosnak látott társadalmi, közösségi probléma megfogalmazására. Foglalkoznak a színházművészet társadalmi felelősségvállalásával, de megismerkednek a különböző színpadi műfajok sajátosságaival és a színészvezetés fontosságával is.

Az Egyetem és az Intézet nemzetközi kapcsolatai révén az ötéves képzés során lehetőség van ösztöndíjjal külföldön tanulmányokat folytatni, illetve nemzetközi fesztiválokon is képviselni az Egyetemet.

Az Intézetben oktató művésztanárok mellett meghívunk olyan alkotókat, akik színházi, művészeti, tudományos életünkben jelentős eredménnyel bírnak, és munkásságuk példaértékű lehet a hallgatók fejlődése szempontjából.

A Színházművészeti Intézet képzései:

OSZTATLAN KÉPZÉSEK

Színművész

Színművész – zenés színész szakirány

Színművész – bábszínész szakirány

Színházrendező

Színházrendező – zenés színházi rendező szakirány

Színházrendező – fizikai színházi koreográfus-rendező szakirány

Színházrendező – bábszínházi rendező szakirány

BA KÉPZÉSEK

Alkalmazott zeneszerzés – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés BA-jának szakiránya, melyet az SZFE-vel szoros együttműködésben indít