Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

ERASMUS

KALAND – KARRIER – KÖZÖSSÉG

FEDEZD FEL A VILÁGOT ÉS ÖMAGAD!

Igazi kalandra vágysz, ami megváltoztatja az életed? Néha úgy érzed, legszívesebben világgá mennél? Akkor bizony itt az ideje, hogy eltölts egy, vagy akár több izgalmas félévet valamelyik külföldi egyetemen. Miért is érdemes Erasmus+ ösztöndíjjal utaznod a tanulmányaid alatt?

Nyelvtanulás. Te is tudod: ez ma már mindenhol alap elvárás. Hiába jársz évekig nyelvtanfolyamra, sosem leszel olyan profi, mintha kint élsz egy ideig az anyaországban és nap mint nap gyakorlod a nyelvet.

Kultúra. A külföldi ösztöndíj programok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerd egy másik ország szokásait, lakóit, életét. Minden egyes kint töltött nappal felfedezhetsz valami újat. Valóban olyan precízek a németek? És minden olasz pizzát eszik? Vajon Londonban tényleg mindig esik az eső? Hagyd a sztereotípiákat, járj az igazság után saját magad!

Tanulás. Azon túl, hogy új ismeretekkel gazdagodsz, beleláthatsz egy másik ország oktatási rendszerébe. Ki tudja, talán annyira beleszeretsz, hogy a mesterképzésed vagy a doktoridat már ott akarod végezni!

Szakmai fejlődés. Nemcsak a tanulmányaidat, hanem akár a szakmai gyakorlatodat is eltöltheted külföldön, így a fejlődésed garantált. Persze az sem utolsó szempont, hogy az önéletrajzodban később ez igen csak jól fog mutatni.

Barátok. Nem Te leszel ott az egyetlen külföldi hallgató, rajtad kívül jó eséllyel több tucat más belevaló cserediák érkezik a világ minden egyes pontjáról. Jó alkalom, hogy ismerkedj, nyitottabb légy, új barátokat, kapcsolatokat szerezz. Sőt, még az is lehet, hogy köztük találod meg életed szerelmét.

Szórakozás. Gondolj bele: 33 ország diákjaival fogsz együtt tölteni néhány hónapot. Számtalan program, kirándulás, kulturális esemény, igazi nemzetközi kavalkád vár rád.Kint rengeteg új inger, benyomás fog érni, amik jelentősen alakítanak azon, ahogy a világot látod. Talán egy tengerparti naplementében, egy feledhetetlen estében vagy egy új baráttal való beszélgetésben találod meg azokat a pillanatokat, amikre mindig nagy szeretettel fogsz emlékezni.

Önismeret. Akárhonnan is nézzük, egy idegen országban egyedül boldogulni az igazi mélyvíz. Cápákkal. Jó alkalom arra, hogy jobban megismerd saját magadat, azt, hogy hogyan reagálsz a legkülönfélébb helyzetekre. Az elején nem lesz könnyű, talán szíved szerint haza is rohannál, de ahogy múlnak a napok, rá fogsz jönni, mennyi mindenre képes vagy.

Függetlenedés. Külföldön nincs ott se anyu, se apu, így meg kell tanulnod magadra számítani, a saját talpraesettségedben bízni. Azért ne izgulj, a helyiek kedves emberek és minden segítséget meg fognak adni, amire szükséged lesz. De tény: mire haza térsz, elkerülhetetlenül megtapasztalod, mit is jelent valójában önállónak lenni. Ez talán a legnagyobb lépés a felnőtté válás rögös útján.

Amire pályázhatsz:

Tanulmányi célú mobilitás

Egy másik ország felsőoktatási intézményében tanulhatsz, nyelvi és kulturális tapasztalatokat szerezhetsz. A fogadó intézményben Erasmus+ diákként az ott tanuló hallgatókkal egyenlő jogokat élvezel, így nem kérnek tőled semmiféle külön díjat (tandíj, vizsgadíj, laboratóriumi vagy könyvtárhasználati díj, stb.). Az itthoni tandíjadat (ha van ilyen) továbbra is fizetned kell, hiszen itthoni aktív hallgatói státuszod megmarad. Féléváthallgatás esetén legkorábban a tanulmányok második évében lehet a programban külföldre utazni.

Szakmai gyakorlat

Az Erasmus+ azt is támogatja, hogy külföldön végezz szakmai gyakorlatot. Kipróbálhatod magad vállalatoknál, vagy más szervezeteknél, hogy ezáltal segítséget kapj az európai munkaerőpiacon szükséges képességek elsajátításához. Szakmai gyakorlatra akár már a felsőoktatási tanulmányok első évében is lehet utazni. Külföldi szakmai gyakorlatodat az itthoni intézményed beszámíthatja tanulmányaidba. A frissen diplomát szerzett hallgatók is részt vehetnek szakmai gyakorlaton a végzésük utáni évben is (ebben az esetben a pályázatot már az utolsó tanévben be kell nyújtaniuk).

Az ösztöndíj időtartama

Az Erasmus+ programban képzési ciklusonként (alapképzés, mesterképzés, doktori képzés) akár 12 hónapot is lehet ösztöndíjjal külföldön tölteni. A 12 hónap magában foglalja a tanulmányi célú mobilitást és a szakmai gyakorlatot.