Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun
Slider

Jelen

Modellváltás

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében az elmúlt két évben nyolc felsőoktatási intézmény, elsőként a Corvinus Egyetem, majd az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartói jogai kerültek vagyonkezelő alapítványokhoz. Az új működési modellben az intézmények gyorsabban reagálhatnak a gazdasági igényekre, így a magyar fiatalok versenyképesebb képzésben és a munkaerő piacon is értékesebb oktatásban részesülhetnek.  (A modellváltást egyre több állami egyetem szenátusi ülésén szavazzák meg, a modellváltás folyamatos.) A Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány 2020. szeptember 1-jén jött létre.

Az alapítványi kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas kárpátaljai származású magyar színházi rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

A 2020 őszén megújult Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori feladatait Novák Emil, rektori ügyekben eljáró általános rektorhelyettes látja el. Az oktatási rektorhelyettes dr. Zalán János. A kancellária vezetője dr. Szarka Gábor kancellár.

Egyetemi rang

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2000. január 1-jétől érdemelte ki az egyetemi címet. Ez az ország egyetlen olyan intézménye, amely a színház, a film és a televízió leendő alkotóművészeinek egyetemi diplomát nyújt. Mivel más felsőoktatási intézmény, magániskola és stúdió is kínál a hivatás iránt elhivatottságot érző fiataloknak tanulási lehetőséget, a Színház- és Filmművészeti Egyetem küldetése, hogy olyan képzési feltételeket teremtsen, amelyek a legmagasabb szakmai színvonalon áll. Az egyetemen a nemzetközi életben is elismert alkotóművészek oktatnak. Számos sikeres életút indult innen, és a legkiválóbbak közül sokan tartják megtisztelő feladatnak az utánuk következő nemzedékek oktatását. A Színház- és Filmművészeti Egyetem ma Európa egyik legsokoldalúbb intézménye, a magyar kulturális élet egyik zászlóshajója. Az Egyetem három intézete 2021 elején három meghatározó jelentőségű, korszakalkotó magyar művészről kapta a nevét.

Az új tanév

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése felkérte a 2021/22-es tanévben induló osztályok vezető tanárait. Az osztályfőnökök a magyar színház- és mozgóképművészet, valamint a hazai média elismert személyiségei, akik nagy ambícióval és izgalmas tervekkel várják a megújuló egyetem hallgatóit.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője Sára Balázs. Az osztályvezetők körében olyan kiválóságokat találni, mint András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, Fonyódi Tibor forgatókönyvíró, vagy Koncz Gabriella Balázs Béla-díjas vágó. A filmrendező művész mesterképző osztályvezetője Koltai Lajos, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr.

A Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezetője Dr. Bodolay Géza. Az osztályvezetők közt Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező mellett olyan ismert művészek vállaltak oktatást, mint Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész, Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, a Kaposvári Csiky Gergely Színház volt igazgatója, Kiss-Balbinát Atilla, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

A Németh Antal Drámaelméleti Intézetet Antal Zsolt vezeti. Elméleti intézetünk a magyar színháztörténet egyik legnagyobb alkotójáról kapta, ő volt az, aki mindig elméleti rendszerben gondolkodott és szigorú szolgálója volt a magyar színháznak. A hallgatók többek közt színházi dramaturg mesterfokú, valamint drámainstruktori képzéseken vehetnek részt.

A hallgatókat új, kiválóan felszerelt osztálytermek, az oktatás számára megkapott és átalakított létesítmények és vadonatúj, jól felszerelt kollégium várja. A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet, azaz a filmes-televíziós képzések egyik új helyszíne a Duna Tv volt székháza, amelynek felújításra került a stúdió blokkja. Ez az eddiginél kétszer nagyobb teret biztosít a mozgókép-művészetet tanuló hallgatóknak. Az Uránia Filmszínház felső emeletei eddig is a képzést szolgálták, a jövőben az előadóterem is filmes és színházi funkciót kap. A színházi képzésben részt vevő hallgatók színházakkal működnek együtt, minden osztálynak lesz egy mentor-színháza. A 2021/2022-es évfolyamot a Nemzeti Színház mentorálja majd. Hatalmas fejlődésnek indult az Egyetem technikai eszközparkja is, sikerült hosszú távú támogatási szerződést kötni a német ARRI Rental filmipari eszközöket gyártó céggel, s az első nagyobb szállítmány a legprofibb digitális filmkamerákkal, világítást és filmkészítést elősegítő eszközökkel már 2021. februárban megérkezett a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetbe.