Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Erdélyi Gábor

Szakmai életutam:
Már az egyetemi tanulmányok alatt 1957től dolgoztam a Mafilm hangosztályán, 1961-től státuszban. A Mafilmban folyamatosan 41 évig játékfilm-hangmérnök voltam, utána nyugdíjba mentem. 1982 óta (1989 óta közalkalmazotti státuszban) adjunktusként tanítok a Színház és Filmművészeti Egyetemen.
A MAFILM-ban, mint hangmérnök, 1962 től minden évben két-három játékfilmet forgattam neves rendezőkkel (Keleti „Tizedes meg a többiek”, Kovács, Palásthy, Szász, Dárdai, Gothár, Vitézi, stb.), a hangmérnöki szekció vezetője voltam. Tagja vagyok a magyar és a német hangmérnök szövetségnek.
A filmes munkáimért 1994-ben Balázs Béla díjjal tüntettek ki.
A zenestúdió felépítése után, annak egyik hangmérnökeként, sok filmzenei, könnyűzenei és komolyzenei felvételt, lemezeket készítettem, (pl. Kocsis Zoltánnal, Doráthy Antallal és Jerry Goldsmith-el). Gyermekeink Halász Judit lemezeivel nőttek fel, aminek végig hangmérnöke voltam.
1972ben (a Dolby eljárás előtt 2 évvel) 20 országban elfogadott „Sztereófényhang eljárás” című magyar, amerikai, angol, német stb. szabadalmat kaptam.
1980-ban műszaki doktorátust szereztem.
1982 óta tanítok Színház és Filmművészeti Főiskolán filmrendezőket, operatőröket hangtechnikára, hangismeretekre és a Hangmester osztályok osztályfőnöke voltam.
A Hangismeretek tárgyból egyetemi jegyzetet és könyvet is írtam. („Filmalkotók kézikönyve” magyar és angol nyelven jelent meg). Nevemhez fűződik a Sound Design oktatásának hazai meghonosítása.
Nyaranként évtizedig hangosítottam a Margitszigeti Szabadtéri Operaszínpadot és átépítésekor az elektroakusztikai tervezését is végeztem.
A Budapesti Kongresszusi Központ felépültével, annak műszaki átvételét, majd évekig a konferenciák és rendezvények tanácsadói munkáit végeztem mellékállásban. Itt a magyar játékfilmszemlék beindításának, lebonyolításának egyik megszervezője voltam.
Amikor a magyar játékfilm először válságba került és új piacok után kellett nézni, elindítója voltam a Mafilm Audió stúdióban a Dolby sztereó technikájú szinkronfilmek készítésének.
Foglalkoztam régi filmhangok szkenneléses restaurálásával, ötletem alapján szabadalmaztatott eljárással készült a „Ludas Matyi” film felújítása a SZTAKI mérnökeinek segítségével.
1992-ben alapítottuk meg, az azóta is sikeres „R.D.I Kulturális Kft” -nek keresztelt családi magán-vállalkozást, aminek a feleségem az ügyvezető igazgatója.
Az „RDI Sound Design” stúdió jelenleg is a magyar játékfilmhangnak jelentős nemzetközi sikereket hoz.