Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Xie Fei, Arany Medve-díjas kínai filmrendező az SZFE-n

Xie Fei március 14-én, kedden a Színház- és Filmművészeti Egyetem vendége lesz, ahol 9 órakor az SZFE Padlás színpadán a Illatozó lelkek tavának asszonyai című munkáját vetítjük, majd ezt követően 11 órától Stőhr Lóránt, egyetemi docens beszélget vele.


Xie Fei világszerte ismert  és elismert kínai filmrendező, forgatókönyvíró a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének meghívására érkezik Magyarországra.

Xie Fei 1942. augusztus 14-én született. A pekingi Kínai Filmakadémián szerzett rendező diplomát, ahol később tanárként, majd igazgatóként is dolgozott. 1980 és 1988 között az Akadémia alelnöke volt. Filmjei több nemzetközi elismerésben részesültek, mint a Black Snow, ami 1990-ben Ezüst medve díjat kapott a Berlinálén vagy a Woman from the lake of scented souls (magyar címe az Illatozó lelkek tavának asszonyai) című alkotás, ami a 43. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 1993-ban Arany Medve díjat nyert. A mester napjainkban is aktívan tanít és művészeti tanácsadóként segíti fiatal filmesek munkáját.

Az Illatozó lelkek tavának asszonyairól:

Xiang egy szezámmagolaj vállalkozást fenntartó nagyon szorgalmas, dolgos nő. Vele ellentétben férje lusta, és iszákos. Fia értelmi fogyatékos. Egy nap, váratlanul felbukkan egy japán származású nő, hogy befektessen üzletébe. Xiang hamarosan meggazdagszik, és úgy gondolja, pénzzel mindent megoldhat, azonban hamar ráeszmél, hogy a boldogság pénzzel nem pótolható.

A filmet angol felirattal vetítjük, a beszélgetéshez tolmácsot biztosítunk.

A program ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!