Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Sikeres évet zárt a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet

A változásokról és a tervekről Dr. Herczeg Tamás intézetvezetőt kérdeztük. A modellváltás óta milyen változásokon ment keresztül az Intézet, s milyen tantervi változások várhatóak még? A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének képzései – az orvosi és a jogászképzéshez hasonlóan – hagyományosan osztatlan képzések. Egyetemünknél egy átfogó tantervi reform zajlik, aminek részeként a […]

A változásokról és a tervekről Dr. Herczeg Tamás intézetvezetőt kérdeztük.

A modellváltás óta milyen változásokon ment keresztül az Intézet, s milyen tantervi változások várhatóak még?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének képzései – az orvosi és a jogászképzéshez hasonlóan – hagyományosan osztatlan képzések. Egyetemünknél egy átfogó tantervi reform zajlik, aminek részeként a nemzetközi tapasztalatokat is fegyelembe véve Intézetünk is gondolkodik bizonyos szakok megbontásában.

Ezen belül is a legizgalmasabb kérdések azok, hogy milyen szakokon tudunk új MA képzéseket elindítani. Felmerült, hogy a színművész képzés mellett más szakirányok is megjelenjenek, magisteri képzéssel pl.: szinkronszínészet és filmszínészet. Tisztán látszik az is, hogy a kortárs színházi élet fejlődésével a színházi alkotóművészetek területén kialakultak olyan alkotói irányzatok, amelyeknek képzéseink között nincs felsőoktatási háttere. Ilyen például a színpadi látvánnyal összefüggő területen munkálkodó alkotók képzése, a világítástervezők, a vetítések kapcsán a vizuális tervezők, vagy a színházművészet más területét érintően a színházi kreatív producerek. Az átfogó képzési reform küldetéseként, ezeket a területeket is le tudjuk fedni a 21. század kihívásainak és igényeinek megfelelő naprakész tudást és gyakorlatot kínáló oktatással.

Milyen nemzetközi kapcsolatokat ápol az Intézet?

A Színházművészeti Intézet 2022-es tanév első szemeszterében fontos szakmai együttműködéseket alakított ki és külföldi látogatásokat, tanulmányutakat szervezett. Többek között meg kell említeni a kolozsvári Interferencia Fesztivált, ahol a Színház igazgatójának, egyben az SZFE professzorának, Tompa Gábornak a rendezői osztálya mellett más osztályaink hallgatói is jelen voltak. A harmadéves prózai színművész hallgatók a fesztivál ideje alatt négy vizsgaelőadásukat is bemutathatták. Amellett, hogy komoly szakmai barátságok szövődtek a romániai hallgatókkal, intézeti szakmai tapasztalatcserére is volt lehetőség. Visszautalva a bevezetőben említett képzési reformra, fontos impulzus volt a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színházi Karainak tapasztalatait megismerni, hiszen a bolognai folyamatokra átállva, ők eleve osztott képzéssel kezdték meg színművész és rendezői képzéseket. Meghívást kaptam a Interetnikai Színházi Fesztivál keretén belül megrendezett drámai fesztivál zsűrijébe, ahol a két romániai magyar nyelvű színházi egyetem intézetének vezetőjével is lehetőségem nyílt szakmai együttműködésre, tapasztalatcserére.

Egyre több külföldi utat tudunk a hallgatóknak biztosítani, aminek köszönhetően tavaly Vidnyánszky – Pataki osztályfőnökök rendezői osztálya Szentpétervárra látogathatott el. A harmadéves Hegedűs D. – Ifj. Vidnyánszky prózai színművész hallgató osztály lehetőséget kapott, hogy rész vegyen Berlinben a Rövidfilm Filmfesztiválon, s még az év vége előtt Horváth – Rába osztályfőnök urak fizikai színész osztálya Párizsba repült, hogy ismerkedjen az európai kortárstánc élet egyik kiemelkedő színhelyével a Centre National de la Danse-al, valamint tanulmányozzák Mnouchkine színházának a tradíciókra progresszíven tekintő absztrakciós formanyelvét. A nemzetközi együttműködés keretén belül nemcsak külföldi utakat szervezünk a hallgatóknak, hanem a mesterkurzusokra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk. Legutóbb az ETFI (European Theatre and Film Institute) képviselője Vladimir Bouchler érkezett hozzánk Brüsszelből, hogy kétnapos szakmai workshopot tartson Kiss-B. Atilla és Homonnay Zsolt által vezetett másodéves zenés színészművész hallgatóknak.

Theodoros Terzopoulos kurzusán októberben harminc Színház- és Filmművészeti Egyetemi hallgató vett részt. A klasszikus görög tragédia Terzopulos általi megközelítése és értelmezése a színiakadémiák és ókortudományi tanszékek kötelező tananyaga. Módszeréről és az Attisz Színházról több nyelven jelentek meg könyvek, többek között a nevével fémjelzett technikát bemutató Dionüszosz visszatérése című kötet.

A Színházművészeti Intézet 26 hallgatója vett részt Jaroslaw Fret, a Grotowski Intézet és a nemzetközi hírű Teatr ZAR vezetőjének workshop-ján, míg a Kolozsvári Egyetem Román Színházi Karának professzora, Bács Miklós egy hetes commedia dell’arte kurzust tartott a harmadéves osztályunk hallgatóinak. 2023-ban a világhírű Eugénio Barba tart kurzust hazánkban, ahol 12 kiválasztott hallgatónak és oktatónak biztosítunk a részvételt.

Az erősödő nemzetközi kapcsolatok mellett a hazai színházi életben is aktívak hallgatóink. A vidéki és fővárosi színházakban egyaránt jelen vannak az Egyetem hallgatói, így például a Miskolci Nemzeti Színházban és a Szegedi Nemzeti Színházban éppúgy, mint az Örkény, Radnóti, Szkéné Színházakban, a Vígszínházban vagy éppen a Budaörsi Latinovits Színházban.

Milyen tapasztalatokról tud beszámolni az egyetem előadásai kapcsán?

Saját játszóhelyeinken is pezsgő színházi élet zajlik, megújult és kialakult az egyetem repertoárja. Több mint tizenhét előadást tartunk repertoáron, az őszi szemeszterben december végéig közel hetvenet játszottunk.

A következő szemeszter kezdetekor márciusban megújulva nyílik újra az Ódry Színpad is. Az előadások a jegy.hu-nak köszönhetően könnyen és egyszerűen elérhetőek. Terveim szerint márciustól átgondolt kommunikációs aktivitás kíséri előadásainkat, hiszen nem csak a produkciók látogatottsága fontos, hanem hallgatóink ismertségének megalapozása is.

Hiszem, hogy az egyetemi előadások a hazai színházi élet fontos eseményei, nálunk láthatók először az új generáció színházi alkotói. Az egyetemi produkciókban megfelelési kényszer mentes őszinte produktív alkotások születnek, nagy élmény a bontakozó tehetségek művészi megnyilvánulásait, kísérleteit követni.

Hogyan teszi magát láthatóvá az Intézet? Milyen lehetőségei vannak az érdeklődő diákoknak, hogy közelebbről is megismerjék az Intézet munkáját?

Októberben hatalmas érdeklődéssel és túljelentkezésekkel indultak el a Színházművészeti Intézet egyetemi előkészítő kurzusai, amely sorozat egészen februárig tart. A Színház- és Filmművészeti Egyetem nyílt napjai iránt olyan sok fiatal kíváncsi, hogy bánatunkra létszámkorlátozással tudjuk csak fogadni az érdeklődőket.

Az SZFE Színházművészeti Intézete gőzerővel készül a következő tanévre, hiszen 2023-ban indítandó képzéseink között szerepel a prózai rendező, zenés rendező, prózai színművész, zenés színművész, valamint a színházi rendezőasszisztens képzés is.

B. Török Fruzsina