Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Rektori levél a hallgatókhoz

Novák Emil, rektori ügyekben eljáró megbízott általános rektorhelyettes köszönti a diákokat, és reméli, hogy azon hallgatók, akik folytatják tanulmányaikat az Egyetemen, élni fognak az új lehetőségekkel, és meghatározó tagjaivá válnak a színművészet és a filmgyártás világának. Kedves Hallgatók! Szeretném üdvözölni mindazokat, akik megkezdték a tavaszi szemesztert a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az utóbbi időben az […]

Novák Emil, rektori ügyekben eljáró megbízott általános rektorhelyettes köszönti a diákokat, és reméli, hogy azon hallgatók, akik folytatják tanulmányaikat az Egyetemen, élni fognak az új lehetőségekkel, és meghatározó tagjaivá válnak a színművészet és a filmgyártás világának.

Kedves Hallgatók!

Szeretném üdvözölni mindazokat, akik megkezdték a tavaszi szemesztert a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Az utóbbi időben az Egyetem vezetése és munkatársai, azon dolgoztak – és dolgozunk továbbra is –, hogy megújult körülmények között a lehető legszínvonalasabb eszközökkel indulhasson el a 2020/2021-es tanév második fele. Ennek a folyamatnak az első lépéseként átneveztük egyetemünk intézeteit és új, modern helyszíneket vontunk be az oktatásba.

Filmintézetünket Zsigmond Vilmosról neveztük el, aki 1955-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Az Oscar- és Emmy-díjas operatőr haláláig minden olyan lehetőséget megragadott, amivel támogatni tudta a következő generációkat. A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet központja, a Duna Tv egykori Mészáros utcai székházába került át, ahol a stúdiólámpákat és kameraparkot az ARRI főtámogatásával, illetve a RED és a Panavision támogatásaival állítottuk össze.

A Szentkirályi és Rákóczi úti épületekben a színművészeti képzés kapott helyet. A Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet névválasztásával a Kossuth-díjas színészóriás, a Nemzet Színésze előtt hajtunk fejet, aki 1947-től volt a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója. Harmadik intézetünk, mely az elméleti oktatásáért felelős a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapta. Németh Antal a magyar színháztörténet egyik legjelentősebb alakja, rendezője, aki 1935 és 1944 között a Nemzeti Színház igazgatója volt.

A színművészeti és drámaelméleti intézetek hallgatói számára új oktatási tereket alakítottunk ki, illetve új színházakat és új színházi szakembereket vontunk be az oktatásba. Ezek mellett felújítottuk többek között a képzések helyszíneit, a próba- és zenetermeket, tantermeket és folyosókat. A felújított, modern XI. kerületi Nagyszebeni úti kollégiumi épületben a korábbi 50 helyett 70 helyet tudtunk kialakítani hallgatóink számára, ahonnan egyetlen buszjárattal elérhető valamennyi oktatási helyszín.

A 2021. február 22-én hatályba lépett rektori-kancellári közös utasításban olvasható, hogy az egyetemi munkavállalók és hallgatók munkahelyi, illetve oktatási tevékenységei digitális keretek között folytatódik. Azonban az Egyetemen gyakorlati foglalkozás a pandémia időszakában – az illetékes minisztérium engedélyével – jelenléti formában is megtartható a közös utasításban foglaltak szerint.

Reméljük, hogy azon hallgatók, akik folytatják tanulmányaikat az Egyetemen élni fognak az új lehetőségekkel, és meghatározó tagjaivá válnak a színművészet és a filmgyártás világának.

Budapest, 2021. február 25.

Novák Emil
Rektori ügyekben eljáró megbízott általános rektorhelyettes