Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Párizsi élet (nem csak) Pest-Budán

Egyetemünk könyvtára kiállítást rendez a magyarországi operettjátszás az intézményben őrzött különleges dokumentumaiból. A látogatók olyan érdekes csemegéket tekinthetnek meg, mint egy 1914/15-es évkönyv, vagy Offenbach Az átváltozott macska című operettjének 1864-es cenzori és súgópéldánya. Megnyitó április 23-án csütörtökön 16,30-kor az Ódry Padláson. A könyvtár a megnyitó miatt 15.30-kor zár!


Párizsi élet – (nem csak) Pest-Budán címmel nyílik kiállítás a Színház- és Filmművészeti Egyetem könyvtárában. 

 

Az idén 150. születésnapját ünneplő intézményben Nádasdy Kálmán – korának meghatározó művészegyénisége, akkori főigazgató – kezdeményezésére jött létre a könyvtár zenei részlege.  Ennek jelenlegi állománya 9000 kotta és 2563 hangzódokumentum. Az ezekből készült friss tematikus válogatásban daloskönyvek, brosúrakivonatok, kézirattal ellátott súgópéldányok, partitúrák, színházi zsebkönyvek szerepelnek. A látogatók olyan érdekes csemegéket tekinthetnek meg, mint az „Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia 1914/15-iki tanévről szóló értesítője” évkönyv, vagy Offenbach Az átváltozott macska című operettjének 1864-es cenzori és súgópéldánya. 

 

A kiállítás időrendben a pesti Nemzeti Színháztól, a Népszínházon keresztül jut el a kuplé műfajáig és az operettjátszás virágkoráig, s egészen az ötvenes évekig mutatja be az SZFE könyvtárának kincseit.

 

A kiállítást Dr. Bozó Péter az MTA BTK Zenetudományi Intézet munkatársa állította össze.

 

A megnyitón közreműködik Hegedűs D. Géza, rektorhelyettes, és énekelnek a másodéves színművészhallgatók. A kiállítás május végéig lesz látogatható az SZFE Vas utcai épületében.

 

Megnyitó: 2015. április 23. 16.30
Helyszín: 1088 Budapest, Vas u. 2/c. Ódry Színpad Padlás