Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Lerepül a hülye fejetek – online premier

Április 2-től online nézhető Vízkeleti Dániel Lerepül a hülye fejetek című rövidfilmje az SZFE videómegosztó csatornáin. A 2017-ben készült film forgatókönyvét Schlachta Fruzsina és Vízkeleti Dániel írta Hartay Csaba Téged mindig című verse és Lerepül a hülye fejetek című regénye felhasználásával.  Az alkotók egyetlen éjszaka történetét emelték ki Hartay önéletrajzi ihletésű szövegéből, mely visszapillant az író fiatalkorára. A film szereplői egy középiskolai kollégium lakói […]

Április 2-től online nézhető Vízkeleti Dániel Lerepül a hülye fejetek című rövidfilmje az SZFE videómegosztó csatornáin.

A 2017-ben készült film forgatókönyvét Schlachta Fruzsina és Vízkeleti Dániel írta Hartay Csaba Téged mindig című verse és Lerepül a hülye fejetek című regénye felhasználásával.  Az alkotók egyetlen éjszaka történetét emelték ki Hartay önéletrajzi ihletésű szövegéből, mely visszapillant az író fiatalkorára.

A film szereplői egy középiskolai kollégium lakói valahol a Viharsarokban. A kilátástalanul ködös novemberi éjszakában három srác indul el, hogy egy kocsmában megünnepeljék Shado barátjuk születésnapját. Shado verseket írogat, a haverjai kiröhögik, hogy ezzel akar csajozni, a kocsmában furcsa figurákkal találkoznak, egyikőjük egy próféciával áll elő. Bár látszólag nem történik semmi szokatlan, az évszámmal jelöletlen időszak éjszakája valamiben mégis különbözik a többitől: olyan, mintha soha nem akarna véget érni.

Miniinterjú Vízkeleti Dániellel

Milyen feladatra készült a film?

Filmrendező MA diplomafilm, Kiss Marcell operatőrrel közösen.

Miért éppen ezt az irodalmi alapanyagot választottad adaptálásra?

Írótársammal Schlachta Fruzsinával sok energiát fektettünk az irodalmi alapanyag kiválasztásába. Nekem a magyar vidék nagyon mozgatja a fantáziámat, mert én is egy kisvárosban, Karcagon nőttem fel.  Így terelődött a figyelmünk Hartay Csabára, akinek legelőször a személye bilincselt le. Egy tehenészetben dolgozó szarvasi ember, ahol résztulajdonos is, emellett szépirodalmi munkássága van! A Lerepül a hülye fejetek című regényének Március madárfüttyös kezdetén fejezete kivilágított a többi közül a filmszerűsége miatt. Kiemeltük onnan, és láttuk, hogy önállóan is megáll a lábán, és lehet egy rövidfilm alapanyaga.

Mi volt a legnagyobb kihívás a filmkészítés során, és milyen pozitívabb élményeket szereztél?

Egy prózai momentum okozta a legnagyobb kihívást: az éjszakai forgatásból következő körülmények, főleg a hideg és a színészek egyeztetése ebben az idősávban. Azóta megedződtünk e téren is.

A forgatás után volt hasonló élményben részem Páll Zsolttal és Vécsi Tiborral kapcsolatban, mint a filmbeli Shado-nak az általuk alakított karakterekkel, csak szerencsére pozitív színezetben. A forgatás után Vécsi Tibor a legendás pszichedelikus-progresszív rock zenekar, a Korai Öröm frontembere elhívott a fellépésükre, ahol koncert közben a szövegébe belefűzte, hogy „a film forog tovább”, közben rám nézett, és kezet fogott velem. Igaza lett: később, amikor munkát kerestem Páll Zsolt elhívott dolgozni a The Witcher című amerikai sorozat forgatására, ahol be is öltöztem, mint liszteszsákokat cipelő falusi, és Eamon Farren lekaszabol a hatodik részben, ami azért volt nagy megtiszteltetés, mert nagyon tetszett Farren alakítása a Twin Peaks harmadik évadában.

A filmtörténeti utalások a Lerepül a hülye fejetekben is fontosak…

Shado kedvenc filmje a világ legrosszabb filmjének kikiáltott, Ed Wood által rendezett 9-es terv a világűrből. Ennek említése nem Hartay Csaba könyvéből került a rövidfilmünkbe. Varga Zoltán filmtörténész barátom hívta fel a figyelmemet a 9-es terv valóban elhibázott, gyerekes megoldásai, nevetséges trükkjei mögött húzódó szépségére, Ed Wood őszinte gesztusaira, amelyekkel ki akarta fejezni magát. Ilyen snitt például az, amiben Lugosi Béla, az 1931-es Drakula magyar származású megformálója, látható amint eltűnődik a háza előtti kert virágainál, és leszakít egyet – ez az utolsó Lugosiról készült, filmtörténeti jelentőségű felvétel. Tim Burton Ed Wood című életrajzi filmje, amely a már lecsúszott, drogfüggő Lugosi és az alkoholista Ed Wood baráti- és munkakapcsolatát dolgozza fel, szintén meghatározó filmes élményeim egyike. Így Ed Wood szenvedélyes törekvései előtti főhajtásnak szántam, hogy elhangzik a 9-es terv a világűrből rövidfilmemben.

Mik a te jelenlegi terveid?

Most az Apa megmagyarázhatatlan dolgai című, a családom egy nehéz időszakát feldolgozó rövid dokumentumfilm hangutómunkáját készítjük Kerekes Gáborral, akinek a Lerepül… hangutómunkája is köszönhető. Ezen kívül több éve írok egy nagyjátékfilm forgatókönyvet, ami a magyar hiedelemvilág démona, a lidérc legmélyebb vágyainkra és reményeinkre ható, egyszerre segítő és ártó, titokzatos alakja körül bonyolódik úgy, hogy a filmtervben emellett a jelen valósága van a fókuszban. Most ezzel kapcsolatban végzek kutatást a Filmművészeti Egyetemen a Nemzeti Kiválóság Program keretében Stőhr Lóránt témavezetésével. És szeretnék még együtt dolgozni Hartay Csabával és a diplomafilmem főszereplőjével Sedró Áronnal is.


A film szerepelt a 2018-as Friss Hús magyar versenyprogramjában és a 2019-es Zsigmond Vilmos Filmfesztivál nemzetközi versenyprogramjában.

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt8176110/?ref_=fn_al_tt_1


Stáb:

Rendező: Vízkeleti Dániel

Operatőr: Kiss Marcell

Író: Schlachta Fruzsina és Vízkeleti Dániel Hartay Csaba művei alapján

Szereplők:

Shado – Sedró Áron

Ádám – Feczesin Kristóf

Esernyő – Tóth András

Pultoslány – Pálya Pompónia

Szobafestő – Vécsi Tibor

Rendőr1 – Páll Zsolt

Rendőr2 – Kroó Balázs

Shado anyja (hang) – Börcsök Enikő

Fiú a koliban – Nagy Zoltán

Producer: Kovács Gábor

Line producer: Mester Linda

Koproducer: Bosnyák Miklós, Szirmai Árpád

Zenék:

Melodies Echo Chamber – Crystallized

The Dandylions – Le Petite Mort, Black Fance, Lagoon

AKING – Safe as House