Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Felavatták Sára Sándor szobrát Lakitelken

Felavatták Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr, filmrendező mellszobrát a lakiteleki Nemzeti Panteonban a 20. Lakiteleki Filmszemle eredményhirdetését követően. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Sára Sándort idézve hangsúlyozta: “a film akkor születik meg, amikor megnézik”. A világhírű művész szobrát fia, Sára Balázs, filmrendező, Balázs Béla-díjas operatőr a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője jelenlétében […]

Felavatták Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr, filmrendező mellszobrát a lakiteleki Nemzeti Panteonban a 20. Lakiteleki Filmszemle eredményhirdetését követően. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Sára Sándort idézve hangsúlyozta: “a film akkor születik meg, amikor megnézik”.

A világhírű művész szobrát fia, Sára Balázs, filmrendező, Balázs Béla-díjas operatőr a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője jelenlétében leplezték le. A bronz mellszobrot Lantos Györgyi szobrászművész készítette. A nemzet művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező Sára Sándor (1933-2019) filmjeit több mint félszáz országban vetítették, és számos hazai és nemzetközi fesztiválon tüntették ki díjakkal.

A Sára Sándor emlékére meghirdetett háromnapos szemlére az egész Kárpát-medencéből filmkészítő közösségek és magánszemélyek jelentkeztek magyar nyelvű alkotásokkal. A pályázók krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriában adhattak be filmeket a versenyre. Az előzsűrizés során összesen 178 alkotást mutattak be. A fődíjat a vajdasági származású, Budapesten élő rendező, K. Kovács Ákos Branka című drámája kapta.

Forrás és fotó: MTI