Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Dudás Balázs és Fekete Tamás is fődíjat hozott haza a hétvégén Csehországból

Október 14-én Dudás Balázs Welcome-ja nyert a Brno16 Rövidfilmfesztiválon, míg október 15-én Fekete Tamás Vizsgálat című filmjéért vehette át a fődíjat a Pisek-i nemzetközi diákfilmfesztiválon.


Szombat és vasárnap este is színpadra léphetett egy-egy hallgatónk Csehországban, két különböző filmfesztivál díjátadóján.

November 11-14. között rendezték a Brno16 Rövidfilmfesztivált, ahol utoljára 2015-ben Visky Ábel Játszótársak című vizsgafilmje képviselte egyetemünket. Idén Dudás Balázs Welcome című diplomafilmje volt az egyetlen magyar versenyfilm a 42 alkotást felvonultató mezőnyben.

A Vilmányi Benett végzős hallgatónk főszereplésével forgatott félórás dráma pár héttel ezelőtt a miskolci Cinefest CineNewWave fődíját is elhozta, és Brno-ban is szerette a zsűri: a Legjobb rendezés díját érdemelte ki. Dudás Balázs részt vett a fesztiválon, így a díjat személyesen tudta átvenni.

dudásbrnoA Welcome fesztiválkörútja csak ezután indul be igazán: Dudás Balázs jövő héten Pekingbe utazik a rangos diákfilmfesztiválra, a film pedig november elején Bulgáriában, az Early Bird fesztiválon is szerepelni fog.

A Welcome az SZFE és a Filmpartners (producer: Kovács Gábor) együttműködésében készült a Gothár Péter által vezetett MA-rendezőosztály egyik diplomafilmjeként. A film operatőre Bántó Csaba, vágója Kővári Szabolcs, hangmestere Bodnár W Dávid, látványtervezője Nyitrai Anna volt.

Nem a Welcome sikere az egyetlen, amelyiknek örülhettünk a hétvégén: vasárnap este Fekete Tamás Vizsgálat c. filmje nyerte el a fődíjat a Pisek városában megrendezett nemzetközi diákfilmfesztiválon.

A Kardos Róbert főszereplésével forgatott Vizsgálat az idén diplomázott 6×6-os évfolyam másodéves vizsgafeladataként készült. A film forgatókönfeketetamásyvírója Lányi Zsófia, operatőre Ijjas Teréz, vágója Kővári Szabolcs, hangmestere Pongor András, gyártásvezetője Málnási Csizmadia Eszter volt.

Pisekben az idei év zsinórban a harmadik, amikor SZFE-s vizsgafilm nyeri el a fődíjat. 2015-ben Kis Hajni 2.em c. dokumentumfilmje, 2016-ban pedig Kovács István Betonzajáé lett a legnagyobb díj. Idén ráadásul a Vizsgálat mellett egy másik vizsgafilm, Kis Hajni Szép alakja is versenyben volt, míg a tavalyi nyertes Kovács István a nemzetközi zsűrit erősítette.