Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Díjat nyert a Fehér Isten Cannes-ban

Mundruczó Kornél Fehér isten című filmje nyerte az Un Certain Regard kategória fődíját a cannes-i filmfesztiválon. A film a kategóriájában adható legnagyobb elismerést kapta. Volt és jelenlegi hallgatóink is dolgoztak a filmen, az elismerés nekik is szól. Részletek kattintás után.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem volt és jelenlegi filmes hallgatói rendszeresen szerepelnek hazai és nemzetközi fesztiválokon. Magyarországról a Cannes-i Filmfesztiválra, az A-kategóriás, világszerte ismert filmes seregszemlére a mai napig csak ez az intézmény delegált alkotókat.

Mundruczó Kornél Fehér Isten című nagyszabású filmjén hat jelenlegi és számos volt SZFE hallgató dolgozott. A rendező és producere Petrányi Viktória 2003-ban végeztek, jelenleg az egyetem doktori iskolájának hallgatói. A film operatőre Rév Marcell 2011-ben film- és televízió operatőr szakon diplomázott Máthé Tibor osztályában. A film vágója Jancsó Dávid 2009-ben végzett, azóta Mundruczó Delta c. filmjén, de az HBO Terápia című sorozatán is dolgozott, jelenleg pedig részt vesz az egyetem vágó szakos hallgatóinak képzésében. Vágóasszisztensként dolgoztak a filmben, és idén fejezik be tanulmányaikat Sellő Hajna osztályában Duszka Péter, Mezei Áron és Gerson Sára. Hangmester asszisztensként vettek részt a produkcióban Bodnár Dávid, Érsek Lajos és Zolnai Eliza végzős hallgatóink, s a hangcsapat tagja volt Rajna György is, aki 3 éve hangmesterként végzett az egyetemen. Nagy Zágon és Becsey Kristóf stábtagok tavaly diplomáztak kameraman szakon. A film egyik főszereplője Zsótér Sándor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves színművész osztályának osztályfőnöke. A film hazai bemutatója június 12-én lesz.

„Büszkék vagyunk hallgatóink és az intézmény sikereire.” – mondja Balázs Gábor az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, aki a Fehér Isten hangmestereként vesz részt a fesztiválon. „A szoros mester-tanítvány viszony, a gyakorlatorientált képzés és az egyetemi évek alatt kialakuló együttműködések, a szakmai networking a kulcsa annak, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói nemzetközileg is kiemelkedő sikereket érnek el.”

„A Cannes-i Filmfesztivál idején mindenki kicsit többet foglalkozik a filmekkel, filmes alkotókkal, így a mi hallgatóinkkal is.” – teszi hozzá M. Tóth Géza, az egyetem rektora. „Mindhárom magyar film szorosan kötődik a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez, s ez jól mutatja az itt folyó oktatás minőségét és színvonalát. Bevezettünk egy új típusú képzési struktúrát, melynek különlegessége, hogy a filmkészítés legfontosabb ágainak hallgatói szakokra bontva, a gyakorlatban együtt, egy összehangolt tanrendű évfolyamban tanulnak és alkotnak. Ennek a sikerességét is ünnepeljük most.”