Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A Politikatörténeti Intézet videopályázata

Hiányok és többletek száz év után – a Nagy Háború utóérzete
A Politikatörténeti Intézet az évforduló alkalmából olyan egyéni, saját ötletekre, gondolatokra épülő rövid videóetűdök, klipek stb. elkészítésére ír ki pályázatot, amelyek elsődlegesen arról szólnak, hogy mit változtatott világunkon, akár máig is ható érvénnyel, az első világháború. Határidő november 20.


„Mire a levelek lehullnak, hazajönnek a katonák” – jelentette ki II. Vilmos német császár 1914-ben, az első világháború kitörésekor. A levelek ötször hullottak le – és sokan, rengetegen nem tértek haza. Rendszerek buktak el, életformák változtak, országok alakultak át, új szokások, új technológiák alakultak ki. Az első világháború hatásaiban, a világ átformálásában is egy új, modern kor kezdete, a huszadik század sorsfordító eseménysorozata.

A Politikatörténeti Intézet az évforduló alkalmából olyan egyéni, saját ötletekre, gondolatokra épülő rövid videóetűdök, klipek stb. elkészítésére ír ki pályázatot, amelyek elsődlegesen arról szólnak, hogy mit változtatott világunkon, akár máig is ható érvénnyel, az első világháború. Alapvetően nem történelmi illusztrációkat, vagy a nagy geopolitikai változásokat ábrázoló alkotásokat várunk, nem az eseménytörténet vagy a hőskultusz képi adalékait – hanem annak ábrázolását, hogy mit jelent (vagy éppen nem jelent) ma az első világháború. Hogyan érzékeljük? Mennyire vált lezárt múlttá? Hogyan jelenik meg a tárgyak, emberek, gondolatok, koncepciók megléte vagy hiánya, amik mögött az első világháború áll?

Minimum 1, maximum 3 perces alkotásokat várunk, amelyek lehetnek animációk, vagy bármely műfajú és eszközű videóalkotások, narrációval vagy narráció nélkül. A beérkező alkotásokat – amennyiben azok megfelelnek a pályázat és a közzététel alább leírt feltételeinek – a pályázat YouTube és Facebook-oldalán mutatjuk be, ahol azokra közönségszavazatokat is le lehet adni.
A beérkező alkotásokat jeles filmes és történész szakemberekből álló zsűri bírálja el.
A díjazottak a Napvilág Kiadó kiadványaiból összeállított értékes könyvcsomagokat kapnak, és alkotásaikat a Politikatörténeti Intézetben rendezett ünnepélyes díjátadón mutatjuk be.

Pályázati és közzétételi feltételek

A feltételeknek megfelelő alkotások:

  • 1-3 perces hosszúságúak;
  • nem tartalmazhatnak faji, vallási, nemzeti, nemzetiségi, nemi, politikai hovatartozást és lelkiismereti szabadságot sértő elemeket;
  • saját munkák, amelyek mások szerzői joga alatt álló részleteket nem tartalmazhatnak;
  • az alkotó(k) írásban nyilatkoznak róla, hogy alkotásuk saját szellemi tulajdonuk, és annak bemutatására a Politikatörténeti Intézet számára a pályázat idejére és céljából engedélyt adnak.

Egy-egy pályázó több alkotással is nevezhet.

A pályázatra szánt videókat minden pályázó a saját YouTube oldalára feltöltve annak linkjét juttatja el a következő címre: ptivideopalyazatwwi[kukac]gmail.com

Beküldési határidő: 2014. november 20.

Eredményhirdetés: 2014. december 10.

Az ünnepélyes díjátadás és bemutató időpontja később kerül meghatározásra.

A pályázat az Európai Unió „Európa a polgárokért program” támogatásával valósul meg.