Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

M. Tóth Géza a Színház- és Filmművészeti Egyetem új rektora

Március 3-tól egyetemünk új rektora M. Tóth Géza, animációs rendező, producer, a KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.


M. Tóth Géza a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, animációs rendező, producer, a KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője. A rendszerváltás óta ő az intézmény első olyan rektora, aki filmes szakember. 1970-ben, Veszprémben született orvos-gyógyszerész családban.

A Magyar Iparművészeti Egyetem tanárképző tanszékének animációs szakán Jankovics Marcell osztályában végzett 1992-ben. 1993-tól tanít az intézményben, amely ma a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nevet viseli. 1994-től 1998-ig a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében is oktatott.

Vendégtanárként Londonban (Royal College of Art), Tallinnban (Észtország), Ahmedábádban (India) és a baden-württembergi (Németország) filmakadémián dolgozott. Több animációs televíziós szignált, reklámot és főcímet készített.

Első nagy elismerését az Ikarosz című animációs filmjéért kapta, amely 1997-ben bekerült a berlini filmfesztivál versenyprogramjába. Legnagyobb sikerét a 2005-ben készült Maestróval érte el, amelyet az Amerikai Filmakadémia jelölt a legjobb animációs rövidfilm Oscar-díjára 2007-ben.

Animációs filmjei között van a Patkányfogó (1992), a Falrajárók (1994), az Ikarosz (1996), A csodálatos mandarin (2005), a Maestro (2005), az Ergo (2008) és a Mama (2009), emellett televíziós animációs sorozatokat (például VIVA csatornaazonosítók, Modern Képmesék, Bogyó és Babóca), összművészeti produkciókat (Csodálatos Mandarin, Kékszakállú herceg vára, Máté-passió) is készített.

Alkotásai több mint kétszáz nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek sikerrel és mintegy száz díjat nyertek.

Több médiapedagógiai és -elméleti tárgyú szakcikk, könyv, könyvfejezet szerzője és szerkesztője. 2008-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

Az elődje által megteremtett szellemi műhelyből elmondása szerint a gondolkodás rangja és felelőssége, amit leginkább fontosnak tart.