Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Bemutatkoztak a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet elsőéves hallgatói

Szakmai nap keretében mutatták be a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet elsőéves hallgatóinak féléves vizsgafilmjeit. A televíziós műsorkészítő (BA), a mozgókép alkotó (BA), a dokumentumfilm-rendező (MA), a látványtervező (MA), a filmrendező (MA) és az operatőr (MA) képzésen résztvevők alkotásait láthatták az érdeklődők – egyelőre belső körben – az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott egész napos rendezvényen. Az […]

Szakmai nap keretében mutatták be a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet elsőéves hallgatóinak féléves vizsgafilmjeit.

A televíziós műsorkészítő (BA), a mozgókép alkotó (BA), a dokumentumfilm-rendező (MA), a látványtervező (MA), a filmrendező (MA) és az operatőr (MA) képzésen résztvevők alkotásait láthatták az érdeklődők – egyelőre belső körben – az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott egész napos rendezvényen.


Az esemény lehetőséget teremtett a diákoknak, hogy a filmjeiken keresztül bemutatkozzanak és jó alkalmat szolgált arra is, hogy a hallgatók megismerjék egymás munkáit.
A televíziós műsorkészítő hallgatók egy magyar költő szabadon választott alkotásából készítettek filmet saját benyomások alapján. Az alapszakos mozgókép alkotóknak tematikus megkötés nélkül, 8 perces kreatív dokumentumfilmet kellett létrehozni narráció és a témára utaló dialógusok nélkül. A dokumentumfilm-rendezők – kutatómunkát is igénylő munkával – Nógrád megye valamely természeti, vagy szellemi-kulturális értékét mutatták be 12-14 perc terjedelemben. A filmrendezők a látványtervezőkkel és az operatőrökkel együttműködve személyes élményeken alapuló kisfilmet forgattak. Nagyjátékfilm-szerűen, de tömör, rövid megfogalmazásban. Ahogy a rendezvényen felszólaló Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, intézményünk oktatója elmondta, a témaválasztásban mindenkinek szabad kezet adtak, egyetlen rendező elvnek kellett megfelelni, az őszinteségnek.


A rendezvény szakmai támogatója, Csáky Attila osztályvezető tanár szerint, éppen ez a személyességből táplálkozó őszinteség adja a filmek erejét, amelyek messze magasabb szintű alkotások annál, amit az első évfolyamos hallgatóktól várni lehetne. Kiemelte, hogy igazi csapatmunka folyt az intézetben: a rendezők, operatőrök, írók, látványtervezők, hangmérnökök, vágók és gyártásszervezők együtt dolgoztak egy-egy alkotáson. Producerként, ezért külön öröm volt számára, hogy mindent el tudtak készíteni az intézményen belül, hiszen a szükséges technikai eszközök is rendelkezésükre álltak, így nem kellett külsős gyártócégekhez kivinni a filmeket. A félév során csak az első évfolyamban 28 vizsgafilm készült, közülük nem egyet neves filmfesztiválokra is neveznek.


Hallgatóinknak és szakmai támogatóiknak gratulálunk a sikeres vizsgákhoz és sok sikert kívánunk a megmérettetésekhez!