Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Világhírű orosz színházi rendező a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Anatolij Alekszandrovics Vasziljev a Théâtre de l’Europe színház művészeti igazgatója, a moszkvai Színház “Színművészeti Iskolája” művészeti vezetője és a dráma professzora Lyonban Vidnyánszky Attila meghívására érkezett Magyarországra.  Két év aggodalom, pótcselekvés és útkeresés után a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM ismét az lehet, aminek eredetileg is szántuk: társulatok és nézők szabad találkozója, egymás megismerésének, […]

Anatolij Alekszandrovics Vasziljev a Théâtre de l’Europe színház művészeti igazgatója, a moszkvai Színház “Színművészeti Iskolája” művészeti vezetője és a dráma professzora Lyonban Vidnyánszky Attila meghívására érkezett Magyarországra.

 Két év aggodalom, pótcselekvés és útkeresés után a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM ismét az lehet, aminek eredetileg is szántuk: társulatok és nézők szabad találkozója, egymás megismerésének, a másik kultúra legszebb arcának megpillantása. Nem fesztivál, nem verseny, hanem találkozás. Ez az egyszerű, de talán most jobban értékelt társas alkalom engedi átélnünk, micsoda ünnep is a színház – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM művészeti vezetője, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke a jelenleg is zajló nagyszerű rendezvény kapcsán.

A MITEM, történetéhez méltóan rendkívül rangos társaságot lát vendégül hazánkban. Számos világhírű, külföldi fenomén fogadta el Vidnyánszky Attila meghívását, köztük a színházi rendezők egyik legnagyobb neve, Anatolij Alekszandrovics Vasziljev. Vasziljev a Szovjetunióban született, és a Rosztovi Állami Egyetem kémiai karán végzett. 1973-ban rendezői oklevelet szerzett az Állami Színművészeti Intézetben (GITIS), ahol először Igor Popov festőművésszel és jelenetíróval dolgozott együtt. Ez az együttműködés Vasziljev szakmai életének nagy részében folytatódott. Vasziljevet 1988-ban elnyerte az orosz Sztaniszlavszkij Prémium díjazottja, 1989-ben Franciaországból megkapta a Művészet és Irodalom Lovagrendjét, 1990-ben a Premio Europa Nuove Realtà Teatrali -t, az Európa Színházi Díjat Taorminában, Olaszországban. 1993-ban megkapta az Oroszország tiszteletbeli művészeti munkája díjat, majd 1995-ben a Stanislasky Alap prémiumának díjazottja a színházi pedagógia fejlesztésében nyújtott hozzájárulásáért. Igor Popovval együtt megkapta az Oroszország 1999. évi állami prémiumát az irodalom és művészet területén a moszkvai színházi iskola létrehozásáért, valamint a 2001-es Nemzeti Prémium “Triumph” díjat. 2012 decemberében megkapta a rangos olasz UBU díjat, a Velencei Pedagógia-sziget projektje (2010–2012) miatt. 2016 márciusában Vasziljevet az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete (ITI) választotta ki, hogy a Világ Színházi Napján beszéljen a világgal.

Vasziljev nyílt mesterkurzusokat tart az SzFE hallgatóinak az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében. Diákjaink testközelből láthatják és sajátíthatják el a „Mester” rendezői zsenialitását. Vasziljev Tőröcsik Mari jó barátjaként részt vett a Törőcsik Mari emlékesten és beszédet mondott a Törőcsik Mari Moszkvában című dokumentumfilm vetítése előtt. A világhírű rendező 8 napig vendégeskedik hazánkban, ez idő alatt a MITEM számos programján részt vesz és mond beszédet. Nagy megtiszteltetés intézményünknek egy ilyen neves szakembert vendégül látni. Bízunk benne, hogy hallgatóink felejthetetlen élménnyel és tudással gazdagodnak a kurzusoknak köszönhetően.

A MITEM szeptember 17. és október 9. között várja az érdeklődőket. Vidnyánszky Attila: „A színház jelenlét és találkozás – az elmúlt időszak hiányérzetéből tanultuk meg újra ezt a korábban természetesnek hitt igazságot. Voltak hónapok, amikor arra szólítottak fel bennünket világszerte, hogy tartsunk színházi próbát, de a színészek ne érjenek egymáshoz. Mi pedig megtapasztaltuk, hogy nincs színház érintés nélkül. A MITEM ennek az ünnepe lesz: a jelenlét érintését élhetjük át közösen. Ez a mi barátságos kéznyújtásunk a világszínház számára.”

Ünnepeljünk Együtt!