Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Ünnepélyes tanévnyitó

Ünnepélyes keretek között került sor a 150. születésnapját ünneplő Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitójára szeptember 4-én pénteken. Az eseményen az elsőévesek fogadalomtételét követően került sor az ötven, hatvan és hatvanöt éve végzett egykori hallgatók Arany, Gyémánt és Vas diplomáinak átadására.


M. Tóth Géza rektor az ünnepségen elmondta: az intézmény történetének 150 éve nem a falakról és a berendezésekről szól, hanem "arcokról és produkciókról".

A rektor kiemelte: a felvehető létszám arányát tekintve idén is a színművészetire akartak a legtöbben bejutni, színművész szakra például ötvenháromszoros, mozgókép-film- és tévérendező szakirányra harmincnyolcszoros, vágó szakirányra huszonháromszoros volt a túljelentkezés. Hozzátette, hogy nagy megmérettetésen vannak túl az új növendékek. 

Elmondta azt is, hogy idén 430 hallgató tanul az intézményben, ahol továbbra is kiscsoportos, gyakorlatorientált tehetséggondozás folyik.

 

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes rámutatott: az elsőévesek előtt olyan példaképek, életutak, egyéniségek és személyek vannak, akik inspirálhatták a fiatalokat erre a pályára. Mint mondta, ezeknek az inspiráló színművészeknek a köszöntése a tanévnyitón csodálatos szimbolikája annak a folytonosságnak, amely az egyetemet is naggyá tette. "Hiszen amellett, hogy ezeket a kiváló öregdiákokat kinevelte az egyetem, fontos, hogy ők a tudásukat átadhassák, és azáltal a hagyományok folytatódjanak" – hangsúlyozta.

    

A rendezvényen aranydiplomát vehetett át Balázs Péter, Bálint András, Bősze György, Csikos Sándor, Csomós Mari, Dániel Vali, Ernyey Béla, Fodor Zsóka, Kertész Péter, Meszléry Judit, Moór Marianna, Parragi Mária, Szabó Éva, Szersén Gyula, Szilágyi Tibor színművész.

    

Gyémántdiplomát kapott: Dariday Róbert színművész, Horváth Árpád rendező, Glaser Magda dramaturg, Vagyóczky Tibor operatőr, valamint Freimann Leona, Koller Erzsébet, Sós Anna, Torma István és Végvári Rezső táncpedagógus.
    

Vasdiplomában részesült Békés Itala, Keres Emil és Kéri Edit színművész, Juhász Mária táncpedagógus és Kovács András filmdramaturg.
    

Az ünnepségen részleteket vetítettek a Film- és Médiaintézet 2014/15-os évi vizsgafilmjeiből, az Ódry SZínpadon bemutatott előadásokhoz készített filmes ajánlókból, fellépett a Zsámbéki-Fullajtár osztály, Gyulányi Eugénia Éva színművész, aki 2012-ben vehette át az Örökös diplomát, 75 évvel azután, hogy végzett az intézmény jogelődjében, Szabó Magda Csé című novelláját adta elő.

 

forrás: szinhaz.hu