Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Tájékoztatás a Magyarországon működő külföldi egyetemek működését szigorító törvénymódosítással kapcsolatos fejleményekről

A Színház- és Filmművészeti Egyetem számos polgára támogatásával 2017. április 3-án 15 órakor petíció jelent meg „Az SZFE egyetemi polgárainak levele M. Tóth Géza rektorhoz” címmel a www.peticiok.com oldalon. Az alábbiakban olvashatják a levelet és az arra adott rektori választ.


(https://www.peticiok.com/az_szfe_egyetemi_polgarainak_levele_m_toth_geza_rektorhoz):

„Tisztelt Rektor Úr!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai szolidaritásukról és támogatásukról biztosítják a CEU-t. Egyidejűleg arra kérik egyetemük vezetését, elsősorban a Rektort, hogy mind a művészeti egyetemek rektori ülésén, mind a magyar rektori konferencián határozottan képviselje az SZFE csatlakozott polgárainak álláspontját, és minden befolyását vesse latba, hogy a CEU ellen irányuló törvényjavaslatot visszavonják.

Reméljük, együttesen sikerül megakadályozni az egész magyar felsőoktatás autonómiáját veszélyeztető tervet.”

Az SZFE rektora 2017. április 3-án 16.10-kor az egyetem valamennyi tanára és hallgatója részére az egyetem belső email-rendszerén az alábbi tájékoztatást adta:

„Tisztelt Egyetemi Polgárság!

Bizonyára mindenkihez eljutott a híre annak a törvénymódosítási javaslatnak, amely szigorítani kívánja azokat a szabályokat, amelyek alapján a külföldi egyetemek Magyarországon működhetnek. Tájékoztatom az SZFE valamennyi polgárát, hogy 2017. március 31-én, pénteken reggel a kérdésről megbeszélést tartott a MERSZ (Művészeti Egyetemek Rektori Széke), amelyen a kérdésben közös állásfoglalást hoztunk. A MERSZ álláspontját az április 3-i, hétfői, a témában összehívott MRK (Magyar Rektori Konferencia) elnökségi ülésén képviseljük. Eszerint aggályosnak tartjuk, ha előzetes szakmai egyeztetés nélkül születhet törvénymódosítási javaslat, és ellenzünk minden olyan kezdeményezést, amelynek eredményeképpen bármely, Magyarországon magas színvonalú oktató-kutató munkát végző egyetem további működése bizonytalanná válhat.”