Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

SZFE hallgató a nemzetközi Kodak díjasok között

Idén egy fiatal magyar filmes is bekerült a Kodak ösztöndíjasai közé. Az elismerést öten kapták meg, köztük van Balázs István Balázs, egyetemünk operatőr szakos hallgatója is.


Balázs István Balázs az Édes otthon (munkacíme Ház, rendezője Badits Ákos) fényképezéséért kapta a Kodak Student Scholarship Awards operatőri kategóriájának különdíját. A 8 perces kisfilm egy harminc körüli lány testvérpár gyermekkora óta tartó rivalizálásának alakulását meséli el.

A 28 éves operatőrhallgató Máthé Tibor osztályának végzős hallgatója. A napokban fejezte be diplomafilmjének forgatását kameraman BA szakon. A Borbála című mesefilm rendezője – akárcsak az Édes otthon esetében – Badits Ákos. Az ösztöndíjjal 1000 dollárt jártanulmányai folytatására, egy 3000 dollár értékű Kodak-csomag révén pedig következő vizsgafilmje elkészítése válhat egyszerűbbé.

A Kodak versenyének célja, hogy elismerje a filmkészítésben kivételes tehetséggel és kreativitással bíró fiatal filmeseket. Az idei díjakat a University Film and Video Association (UFVA) konferenciáján a Montana Egyetemen hirdették ki.

A beérkezett pályamunkák közül a díjazottakat elismert filmes szakemberekből álló zsűri választotta ki, melynek elnöke John Bailey, az Amerikai dzsigoló, az Idétlen időkig, és a Lesz ez még így se operatőre volt. A kategória fődíját a New York University szingapúri hallgatója kapta, míg a filmrendezők mezőnyében orosz, amerikai és ugyancsak szingapúri siker született.