Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Szatmárnémetiben rendezték idén novemberben a 10. Ifeszt-et

A fesztivál keretén belül megrendezett 22. Diákszínjátszó Fesztivál zsűrijében egyetemünk Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezetője Herczeg Tamás is helyet kapott ...


A fesztivál keretén belül megrendezett 22. Diákszínjátszó Fesztivál zsűrijében egyetemünk Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezetője Herczeg Tamás is helyet kapott a zsűriben Harsányi Zsolt András a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Intézetvezetője és Szilágyi Palkó Csaba a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Intézetvezetője mellett. A fesztivál remek lehetőséget adott arra, hogy az erdélyi tehetséges fiatalokkal is megismerkedjenek a fesztivált figyelemmel követő színházi szakemberek.

A november 11–13. közötti hétvégén megszervezett versenyre mintegy 300 diák és az őket elkísérő tanárok érkeztek meg Szatmárnémetibe, illetve megannyi művész és szakmabeli, akik a szervezésben, illetve a zsűrizésben vállaltak szerepet.

Érdekesség, hogy a fesztivál ideje alatt szintén Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban lesz a Harag György Társulat 2018-ban elhunyt örökös tagjának nevével idén először fémjelzett Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztivál, melynek majdani győztes előadása ugyancsak bekerül az IFESZT programjába – a szerencsés nyertesek tehát a legjelentősebb romániai kisebbségi színházakkal kerülhetnek azonos platformra, előadásukat pedig megtekinti és kiértékeli a színházi szakma.

A verseny ünnepélyes megnyitójára pénteken 11 órától a Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében került sor. Alapvető célkitűzése, hogy régiónk fiatal műkedvelő és hagyományőrző színjátszóinak rendszeres fellépési, megmérettetési lehetőséget biztosítson. A találkozó egyben remek alkalom a résztvevő együttesek közötti ismerkedésekre, kapcsolatfelvételekre. A diákok és felkészítő tanárok igényes munkájának köszönhetően az elmúlt évek során ez a megmérettetés az erdélyi színjátszók színvonalas találkozójává vált.

B. Török Fruzsina

Fotó: Herczeg Tamás