Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Sikeres szakmai nap

A Nemzeti Színház február 5-én, szombaton, második alkalommal rendezte meg a középiskolásoknak szóló pályaorientációs napot, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak és hallgatóinak aktív bevonásával. A szervezők elsődleges célja az volt, hogy a magukban kedvet és tehetséget érző fiatalok világos képet kapjanak a felvételi eljárás menetéről, szükség esetén segítséget, az induló képzések közötti választásban. Egyes […]

A Nemzeti Színház február 5-én, szombaton, második alkalommal rendezte meg a középiskolásoknak szóló pályaorientációs napot, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak és hallgatóinak aktív bevonásával.

A szervezők elsődleges célja az volt, hogy a magukban kedvet és tehetséget érző fiatalok világos képet kapjanak a felvételi eljárás menetéről, szükség esetén segítséget, az induló képzések közötti választásban. Egyes szakokon ugyanis – ilyen például a színművész – az ember nem csak pályát választ, hanem életformát is, annak minden szépségével és nehézségével együtt. Az esemény aktualitását az adta, hogy közeleg február 15-e, a szeptemberben induló képzésekre való jelentkezés végső határideje.

Az ország minden részéről érkező végzős gimnazistákat a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett rektora, a Nemzeti Színház színésze, Rátóti Zoltán fogadta, aki rövid köszöntő után beszélt a drámai (prózai) színész szak háromlépcsős felvételi folyamatáról, valamint gyakorlati tanácsokkal látta el a jelentkezni vágyó fiatalokat a sikeres felkészüléshez.

Az SZFE rektorát követően Berettyán Nándor, a Karinthy Színház igazgatója, a szeptemberben induló bábrendezői szakról, Kulcsár Edit dramaturg, a színházi dramaturg, míg Lukácsy György esztéta a filmírói képzésről tartott rövid előadást. A tájékoztatók után lehetősége volt mindenkinek a felvételi folyamattal és az SZFE felvételi aloldalán (https://felveteli.szfe.hu/) található információkkal kapcsolatban kérdéseket feltenni. Gyakorlati kérdésekben az egyetem Oktatástámogatási Igazgatóságának munkatársai adtak bővebb felvilágosítást.

Az érdeklődők betekintést nyerhettek Sáfár Mónika Jászai-díjas színművész, az egyetem zenés mesterségtanárának vezetésével a tanórákon folyó munkába. Figyelemmegosztás és artikuláció címmel, az első évesek koncentrációs és koordinációs feladatokat mutattak be, amiket a bátrabbak maguk is kipróbálhattak.

A program végén Pintér Szilvia drámapedagógus és Váncsa Gábor színművész a kulisszák mögé kalauzolták a látogatókat, akik az épület bejárása közben – a színházi és a színészi munka összetettsége mellett átfogó képet kaphattak a Nemzeti Színház, avagy a nemzet színházának történetéről is.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt