Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Nemzeti VERSenyt hirdetett a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete

A hatodik évben is lesz versmondó és versklipverseny, amelyre április 30-ig várja a jelentkezéseket a Nemzeti Színház és a Magyar ...


A hatodik évben is lesz versmondó és versklipverseny, amelyre április 30-ig várja a jelentkezéseket a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete.

A Nemzeti VERSeny 2021-ben is valamennyi korosztálynak, földrajzi megkötés nélkül, minden nem hivatásos magyar versmondó számára – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Lutter Imre előadóművész, producer, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a VERSeny főszervezője elmondta: nemcsak a jelentkezők körében sikeres a verseny, hanem a közönség körében is népszerű, sok százezres a versmondások és a versklipek nézettsége. Mint mondta, a versenynek három fordulója van. Az első két forduló online zajlik, a szakmai zsűri mellett a közönség is tovább juttathat versenyzőket. Először a versmondásukat veszik fel és küldik be a résztvevők, majd a középdöntőben egy versklippel, egy kisfilm feltöltésével versenyezhetnek. Hozzátette: a harmadik fordulóba, az élő szuperdöntőbe, amelyet a Nemzeti Színházban rendeznek meg, 20-25-en juthatnak tovább.

A versenyre nevezni három verssel lehet nevezni, amelyek – nem magánkiadású – kötetben, antológiában vagy neves irodalmi – nyomtatott vagy online – folyóiratban megjelentek. A verseny tematikája mindig az adott évhez kötődik, az idén egy versnek az újrakezdéshez kell kapcsolódnia, beleértve a nagy újrakezdések minden formáját és kapcsolódási pontját. A másik vers egy klasszikus magyar költő szabadon választott verse – különös figyelemmel a száz éve született Pilinszky Jánosra -, a harmadik pedig egy kortárs magyar költő szabadon választott verse lehet.

Az első fordulóra a három közül bármelyik vers elmondását videón rögzítve kell beküldeni. Egy alkotás négy percnél nem lehet hosszabb. A kisvideókat a vers.hu oldalon keresztül várják április 30-ig.

A verseny védnöke Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója.
A zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Lutter Imre mellett Wiegmann Alfréd rendező, Bakos-Kiss Gábor és Szűcs Nelli színművész, valamint Szabó László kommunikációs szakember.

További információ a versenyről a www.vers.hu/nemzetiverseny-2021 oldalon és a Nemzeti Színház honlapján található meg.

Forrás: MTI

Illusztráció: www.facebook.com/nemzetiverseny