Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Nekünk a forradalom…

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ünnepi megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából. Az október 21-én megrendezett eseménynek az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont. Nekünk a forradalom című előadással emlékeztek meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. Az ünnepi műsorban közreműködtek a másodéves prózai színművész szakos hallgatók, […]

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ünnepi megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából. Az október 21-én megrendezett eseménynek az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont.

Nekünk a forradalom című előadással emlékeztek meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. Az ünnepi műsorban közreműködtek a másodéves prózai színművész szakos hallgatók, a rendező Pányik Tamás másodéves színházrendező szakos hallgató  volt.

Az egyetemi megemlékezésen ünnepi beszédet mondott a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezető, Dr. Herczeg Tamás. Beszédében kiemelte, a magyar történelem egyik csodájára emlékezünk. Az 1956-os forradalom és szabadságharcra maga volt a csoda, ahogy megszületett, s ahogy szellemisége túlélte a kegyetlen megtorlás időszakát. Az 1956-os események a színházi világot is megmozgatták, művészek csatlakoztak az általános sztrájkhoz, átmenetileg beszüntették a színjátszást, színészek, rendezők lettek forradalmárrá, köztük Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Földes Gábor, Mensáros László.  Herczeg Tamás ünnepi beszédében elmondta, a Színházművészeti Intézet névadója, Sinkovits Imre a forradalom egyik jelképévé vált és mivel később sem besúgásra, sem bocsánatkérésre nem tudták kényszeríteni, az is maradt.

Megemlékezésében felelevenítette, az Oscar-díjas operatőr, az Egyetem Mozgóképművészeti Intézetének névadója Zsigmond Vilmos több más ifjú pályatársával együtt, kamerával a kezében követte a forradalom eseményeit. Zsigmond Vilmos jóvoltából a felvételek eljutottak a CBS-hez, és elkészült a Magyarország lángokban című dokumentumfilm. Ennek köszönhetően szinte az egész világ tudomást szerzett a budapesti forradalomról és annak legfontosabb mozzanatairól. Herczeg Tamás kiemelte, kötelességünk, hogy a hősök emlékét megőrizzük.

Az ünnepi megemlékezésen Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora elismerő oklevelet adott át az Egyetem két hallgatójának. Kimagasló tanulmányi és szakmai munkájáért Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült Szalay Ágnes, másodéves zenész színművész szakos hallgató és Krulik Marcell Benjámin, másodéves filmoperatőr művész MA szakos hallgató.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Szenátusa Professzor Emeritus címet adományozott Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, érdemes művész, az Egyetem társosztályfőnök oktatója részére. Az oklevelet Rátóti Zoltán rektor adta át.

Szitás Anett

Fotó: SchFotó