Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

MÉG KURRENS- A sárga vonal – Török András írása a Vademecum 540. számában

Alig van jobb mulatság annál, mint fiatal színésztehetségeket nézni és aztán figyelni a pályájuk kibontakozását. Persze csak akkor, ha a vizsgaelőadás „vonal feletti”. Ha az esetlenségek, hibák, ne adj’ isten a tehetség hiánya nem rontja le a produkciót. Ilyennel itt egyáltalán nem találkoztunk. Az előadás különösen alkalmas volt arra, hogy a színészpalánták sok szerepben kipróbálhassák magukat. Csak a három főszereplő játszotta a maga terjedelmes szerepét.


A darab három cselekményszálon fut, amelyek az utolsó percben érnek össze, a rendezésnek köszönhetően cseppet sem harsányan. Van először is a divatosan öltözött topmenedzser, aki workshopot tart a nagy sikerű nyájmenedzselési rendszerükről, amely nem az erőszakra, hanem a tervezésre épül… Van aztán a Lampedusa szigete mellett kimentett halász, aki nem és nem akar az Unióba belépni, csak haza szeretne menni a családjához. Azzal a képtelen mesével eteti az uniós határvédelmi hatóságokat, hogy az égből egy tehén zuhant a csónakjára, úgy került a vízbe. A harmadik szál egy fiatal pár életét követi: egy csinos performansz-művész és az undok kapitalizmussal mindinkább meghasonló webdesigner élettársa.

Mindezek a szereplők vagy egy tucat szituációban mutatkoznak meg: van árverés, vámvizsgálat, wellness szalon, repülőgép, ügyvédi konzultáció, vallatószoba, all-inclusive nyaralás hotelszobája, stb.

A jól megcsinált darabot kiemelkedő színrevitelben láthattam. A jelzésszerű szcenírozás az „elemelt realistának” nevezhető színjátszási modorral párosult. Különösen érdekes volt az arab nyelv kiaknázása. A sértődékeny, a kiszolgáltatott emberekkel szolidáris tolmácsnőt az arab nevű, nyilván a nyelvet jól ismerő növendék játszotta. A menekültet alakító Vizi Dávid azonban nyilván csak a szerep kedvéért tanulta meg a sok arab mondatot. Mit mondjak: hibátlanul működött a dolog.

Nagyszerű tehetségpróba és gyakorlat – és még aktuális is. Sőt: van egy általános tanulsága is. Sohase mondjuk, hogy nem lehetséges, hogy a Földközi-tengeren a levegőből egy tehén zuhan egy csónakra. Mert lehet, hogy van racionális magyarázat. Aki szeretné tudni, hogy micsoda, az még megnézheti.