Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Április 30-án ünnepeljük a magyar film 120. születésnapját

Április 30-án ünnepeljük a magyar film 120. születésnapjátA Színház- és Filmművészeti Egyetem minden filmbaráttal együtt köszönti a magyar filmgyártás 120. évfordulóját. A születésnap alkalom az emlékezésre és a reménykedésre.Miért éppen április 30.? 1901-ben éppen ezen a napon mutatták be nyilvánosan Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez volt az első magyar, tudatosan […]

Április 30-án ünnepeljük a magyar film 120. születésnapját

A Színház- és Filmművészeti Egyetem minden filmbaráttal együtt köszönti a magyar filmgyártás 120. évfordulóját. A születésnap alkalom az emlékezésre és a reménykedésre.

Miért éppen április 30.?

1901-ben éppen ezen a napon mutatták be nyilvánosan Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez volt az első magyar, tudatosan rendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó ismeretterjesztő film. Ez a táncfilm egyike volt annak a nagyjából hatszáz némafilmnek, amelyek 1901 és 1931 készültek Magyarországon. De A táncz az egyik túlélő is, hiszen ennek a mozgóképkincsnek több mint a kilencven százaléka megsemmisült. A táncz felújított változata megtekinthető a Nemzeti Filmintézet által életre hívott streamingplatformon, a Filmio.hu-n.

2021-ben nemcsak április 30-án, a Magyar Film Napján ünnepeljük a magyar filmet, hisz idén 120 éves a magyar film. A jubileumi események és projektek bemutatására a Nemzeti Filmintézet egyedülálló honlapot indított, ahol többek között 120 év / 120 kép címmel érdekességek tekinthetők meg a Filmarchívum gazdag gyűjteményéből, megismerhetjük azt a 120 elveszett vagy csak töredékesen ránk maradt filmalkotást, melyeket a filmtörténészek a legjobban keresnek, továbbá a Nemzetközi Mozgóképes Hungarika Kutatási Programot, melynek célja a magyar és magyar vonatkozású filmtörténeti örökség felkutatása, hozzáférhetővé tétele és lehetőség szerinti hazahozatala.

Az ünnepnap kapcsán Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy „a Nemzeti Filmintézet célja, hogy a Magyar Film Napjával a fókuszt a páratlan magyar filmkincsre irányítsa, széles körben népszerűsítse a hazai alkotócsapatok munkáit, közös történeteinket, nevetettőinket és hőseinket. Legyenek ezek akár felújított, fekete-fehér klasszikusok vagy a közelmúlt filmsikerei, nagy felfedezései. Őszintén köszönöm a televízióknak és streaming szolgáltatóknak, hogy közreműködésükkel a magyar film mellé állnak és lehetővé teszik, hogy a járvány alatt, amikor a közös mozizásra még nincs lehetőség, minél többen élvezhessük a hazai alkotásokat. Az idén 120 éves magyar film rólunk szól, nekünk szól és mindig tartogat meglepetéseket – van mit nézni!”

Április 30-án a Nemzeti Filmintézet a hagyományokhoz híven megünnepli a Magyar Film Napját. E jeles nap a 120. évfordulója Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása, A táncz címmel készült ismeretterjesztő film első nyilvános bemutatójának. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképünkből csak fotók maradtak fenn, de azóta számos kiemelkedő magyar film készült, melyek legjobbjait péntektől műsorra tűzi az RTL, a TV2, a közszolgálati televízió csatornái, az ATV, a HírTV és az HBO. Magyar filmekkel ünnepel a Netflix, az HBO GO és a Cinego is.

FILMIO-n 15 felújított klasszikus lesz ingyenesen nézhető.