Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Magna Charta Universitatum: az SzFE is csatlakozott

Az egyetemek nemzetközi hálózatát 30 éve, a Bolognai Egyetem alapításának 900. évfordulóján több száz rangos intézmény együttműködése hozta létre. A Színház- és Filmművészeti Egyetem csatlakozását M. Tóth Géza rektor írta alá Salamancában.


salamanca_rektorok20170918

A Magna Charta tagegyetemei az idén 800 éves Salamanca-i Egyetemen rendeztek konferenciát szeptember 18-án. Ez Spanyolország legrégebbi, egyben Európa negyedik legrégebbi alapítású egyeteme. Az évfordulós megemlékezés részeként került sor egyetemünk felvételére. A csatlakozási okiratot Dr. M. Tóth Géza rektor látta el kézjegyével.

A Magna Charta Universitatum egy hivatalos egyetemi dokumentum, melyet 388 rektor és egyetemi vezető írt alá 1988. szeptember 18-án, a Bolognai Egyetem alapításának 900. évfordulóján. Az egyetemi szabadság és az intézményi autonómia elveit tartalmazza, mint iránymutatást az egyetemek jövőbeni megfontolt vezetésére és öntudatosságára. Az intézményi autonómia előfeltétele a modern egyetemek hatékony működésének.

Az aláíró egyetemek úgy vélik, hogy ez a dokumentum a nemzetközi közösséghez való tartozásuk alapjául szolgál, hisz ugyanazon tudományos értékeket és célokat vallják.

salamanca_mtg2000-re az aláírók száma nagymértékben megnövekedett, így szükségessé vált a felügyeleti és tanácsadási feladatok szervezett ellátása. Az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) és a Bolognai Egyetem közösen létrehozták a Magna Charta Universitatum Observatory nevű szervezetet. Az Observatory konferenciákat, szemináriumokat, workshopokat és nyári egyetemeket szervez, ahová különböző háttérrel rendelkező tudósokat, döntéshozókat és hallgatókat hívnak meg az adott kérdések megvitatása és konszenzus kialakítása érdekében. Az aláíró egyetemek névsora az alábbi honlapon olvasható: http://www.magna-charta.org/signatory-universities

A Charta elvei megegyeznek Egyetemünk alapvető értékeivel. Magyarország legrégebb óta működő művészeti felsőoktatási intézményeként törekednünk kell arra, hogy a több mint 150 éve fenntartott képzési tevékenységünk nemzetközi szinten, az európai egyetemek legrangosabbjai körében is egyre ismertebbé és elismertebbé váljék. Ennek egyik kiváló eszköze a csatlakozás a Charta-hoz.