Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Lezárult a nevezés a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztiválra

Több mint négyszáz nevezés érkezett az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztiválra. Az operatőrök szeptember végi szegedi versenyére rekordszámú, 72 nagyjátékfilmet küldtek be az alkotók. Európán kívüli filmeket is neveztek, így lesznek chilei, dél-koreai és togói alkotások is. Magyarországot 12 nagyjátékfilm képviseli. Április 20-án éjfélig lehetett nevezni az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztiválra, amelyet szeptember 21-25. […]

Több mint négyszáz nevezés érkezett az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztiválra. Az operatőrök szeptember végi szegedi versenyére rekordszámú, 72 nagyjátékfilmet küldtek be az alkotók. Európán kívüli filmeket is neveztek, így lesznek chilei, dél-koreai és togói alkotások is. Magyarországot 12 nagyjátékfilm képviseli.

Április 20-án éjfélig lehetett nevezni az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztiválra, amelyet szeptember 21-25. között rendeznek Szegeden. Az európai országokon kívül idén többek között Fülöp-szigeteki, chilei, togói, dél-koreai alkotások is érkeztek. Sok a spanyol nyelvű, dél-amerikai országból jött film, ez köszönhető az intenzív kapcsolatnak, amelyet a fesztivál szervezői az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hispanisztika tanszékével, valamint a mexikói nagykövetséggel kialakítottak – olvasható az MTI hírében.

Magyarországról 12 nagyjátékfilm és számtalan kísérleti- és kisjátékfilm is érkezett. Ezek részben már bemutattok alkotások (Békeidő, Pesti balhé, Hab, A Feltaláló), de a többség még premier előtt áll, például Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje, a Hasadék, amelynek Réder György az operatőre. Szintén Réder György fotografálta a Spirál című filmet, amelynek rendezője Felméri Cecília.

A nevezettek között található Gothár Péter legújabb filmalkotása, a Hét kis véletlen. Szintén a felsoroltak között van a 3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztivál nagydíjasa, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című film is. Ennek rendezője a macedón származású Milcho Manchevski, aki 1994-ben az Eső előtt című filmalkotással került be a filmművészet élvonalába.

Az idei seregszemlén a szervezők kitüntetett figyelmet fordítanak a karantén alatt készült filmeknek, ezért az említett Békeidő című alkotás mellett nagy örömmel fogadták az Oláh Kata rendezte és Csukás Sándor által fotografált Zuniverzum című rövidfilmet.

A külföldi művek között több, tavaly nagy sikert aratott alkotás van, többek között az Oscar-díjas Élősködők, a francia Portré a lángoló fiatal lányról, valamint az Oscar-jelölésig jutott, Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült Gunda című dokumentumfilm.

Fotó: Neon

Részlet a dél-koreai Bong Joon-ho Parasite (Élősködők) című filmjéből