Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Krisztik Csaba kapta a Kaszás Attila-díjat

A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze, az SZFE óraadó tanára vehette át a díjat szeptember 8-án a Győri Nemzeti Színházban rendezett 6. Országos Színházi Évadnyitó ünnepségen.


Az 500 ezer forinttal járó díj, amelyet tizedik alkalommal adtak át, a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

A díjra idén 38 nevezés érkezett. A jelöltek a második szakaszban maguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt, Krisztik Csaba mellett Gazsó Györgyöt és Szikszai Rémuszt. Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor és Schneider Zoltán vehette át.

Krisztik Csaba a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2006-ban, Lukáts Andor és Jordán Tamás osztályában. Két évet töltött a debreceni Csokonai Színháznál, majd a Forte Társulathoz szerződött. 2013-ban a Forte alapítójával, Horváth Csabával és a társulat több tagjával együtt Székesfehérvárra szerződött. Jelenleg is tanít az egyetemen. Legutóbb a most III. éves fizikai színházi koreográfus-rendező osztállyal állította színpadra az Iphigeneia Auliszban  című darabot, melyet nagy sikerrel játszottak a nyár folyamán Nyitrán és a Művészetek Völgyében.