Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Keresztféléves felvételi az SZFE-n

2023. februárjában a Színház-és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező MA keresztféléves képzést indít Kékesi Attila Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező, operatőr, vágó, egyetemi docens, valamint Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr vezetésével. A szakra való jelentkezés feltétele egy BA-s diploma megléte. Korhatár a felvételi vizsgán nincs. A dokumentumfilm-rendező szakra kreatív, empatikus jelentkezőket várunk. A valóság iránti […]

2023. februárjában a Színház-és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező MA keresztféléves képzést indít Kékesi Attila Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező, operatőr, vágó, egyetemi docens, valamint Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr vezetésével.

A szakra való jelentkezés feltétele egy BA-s diploma megléte. Korhatár a felvételi vizsgán nincs. A dokumentumfilm-rendező szakra kreatív, empatikus jelentkezőket várunk. A valóság iránti nyitottság, mindennapi történésekre való figyelés, az emberi sorsok iránti érdeklődés, a szociális érzékenység, a fejlett vizuális látásmód a dokumentumfilm-rendező jellemzői. Ezeken túl a felvételi vizsga során a felvételizők tájékozottságát, rátermettségét, érettségét és a szakma iránti elhivatottságát méri a bizottság. Nem követelmény, hogy a jelentkező filmes múlttal rendelkezzen ugyanakkor előny, ha van szakmai tapasztalata, akár saját produktuma.
A felvételi három fordulóból áll. Aki írásbeli vizsgát tesz, a szóbeli vizsgán is részt vesz. Az utolsó forduló során pedig rövidfilm készítésével bizonyíthatják képességeiket a jelentkezők. A képzésre 6 – 8 fő nyerhet felvételt.
A dokumentumfilm-rendező művész képzés négy féléves időtartamú.

Célja, hogy a hallgatók képesek legyenek a valóság szeleteiből hiteles, a befogadó számára „filmszerű” élményt nyújtó, társadalmilag fontos, az ember és környezetének megismerését elmélyítő művek saját alkotói hangon történő elmesélésére. A program eredményességét sok egyéb mellett fesztivál meghívások sokasága és díjak sora igazolja. Szakmai elismerést jelentenek a hazai és nemzetközi pályázatokon elnyert támogatások, a fejlesztő és koprodukciós fórumokon történő sikeres szereplések. Végzett hallgatóink sokoldalúságát bizonyítja, hogy megtalálhatóak a film, a televíziózás, az online tartalomkészítés és a színház területén is. Néhányan tanárként is szerepet kaptak a hazai és nemzetközi filmes képzésekben. Több egykori – a DokMa programban végzett – diák hallgatója jelenleg az SZFE Doktori Iskolájának.