Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Június 4. – a Nemzeti Összetartozás Napja

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap Magyarországon. 1920 januárjában, Párizsban szembesült a magyar békedelegáció az Antanthatalmak békefeltételeivel. A gróf Apponyi Albert vezette küldöttségnek mindösszesen egy napot szántak, hogy megfogalmazza ellenérveit a szigorú feltételekkel szemben: így született meg a 20. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde. Apponyi Albert […]

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap Magyarországon.

1920 januárjában, Párizsban szembesült a magyar békedelegáció az Antanthatalmak békefeltételeivel. A gróf Apponyi Albert vezette küldöttségnek mindösszesen egy napot szántak, hogy megfogalmazza ellenérveit a szigorú feltételekkel szemben: így született meg a 20. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde.

Apponyi Albert gróf felszólalásának 100. évfordulóján, 2020-ban dokumentumfilm készült a történelmi jelentőségű szónoklatról, amelynek producere Kálomista Gábor, főszereplői Rátóti Zoltán a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektora, illetve, Dánielfy Zsolt színművész. Az 50 perces alkotást a nemzeti összetartozás napján, június 4-én 22:20-tól tűzi műsorára az M5 kulturális csatorna.

Forrás: MTI

Rátóti Zoltán gróf Apponyi Albert híres trianoni védőbeszédét mondja gróf Apponyi Albert szobrának avatásán Kápolnásnyéken 2020. szeptember 11-én.