Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Hitet tenni kulturális kincseink egyetemessége mellett

Az eseményre eddig négy földrészen 153 színház, egyetem, múzeum, középiskola, minisztérium és gazdasági vállalkozás jelentkezett Torontótól Berlinen és Ljubljanán át a mexikói Puebláig. Rómától és Sidneytől Sao Paulóig és Korfuig, Canberrától Brnoig eddig több mint 8000-en regisztráltak világszerte, hogy mint szereplők vehessenek részt a világméretű Iliász-olvasáson. A magyarországi Homérosz-olvasást terveink szerint március 22-én 16h-kor kezdjük […]

Az eseményre eddig négy földrészen 153 színház, egyetem, múzeum, középiskola, minisztérium és gazdasági vállalkozás jelentkezett Torontótól Berlinen és Ljubljanán át a mexikói Puebláig. Rómától és Sidneytől Sao Paulóig és Korfuig, Canberrától Brnoig eddig több mint 8000-en regisztráltak világszerte, hogy mint szereplők vehessenek részt a világméretű Iliász-olvasáson. A magyarországi Homérosz-olvasást terveink szerint március 22-én 16h-kor kezdjük az Ódry Színpadon azzal a sorral, hogy “…Haragot zengj, istennő, Péleidész Akhilleuszét…” (Iliász, 1,1.sor), s valamikor másnap hajnalban érünk majd el odáig, hogy “…Így rendezték ők a lovas Hektór temetését.” (Iliász 24, 804.sor). Elképzeléseink szerint 50-60 soronként váltják majd egymást a felolvasók.

Felhívásunkkal az SZFE hallgatói és oktatói mellett megkeressük a magyar kulturális, tudományos, gazdasági és politikai élet vezető szereplőit, hogy részvételükkel tegyenek hitet az emberi kultúra alapértékeinek tisztelete mellett, ugyanakkor olvasni hívunk mindenkit, aki 1) szereti Homéroszt, 2) tudja és vallja, hogy a kultúra – azon belül itt és most: az Iliász – földrészeken és rendszereken átívelő, megőrzendő, közös értékünk, 3) egyszerűen szeretne részt venni ebben a világméretű performanszban.

A jelentkezéseket a spilak.klara@szfe.hu, vagy a karsai.gyorgy@szfe.hu email címen várjuk!

Karsai György

egyetemi tanár

SZFE