Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Fontos díjakat hoztak el az SZFE hallgatói a szegedi Zsigmond Vilmos filmfesztiválról

A legjobb kisjátékfilm a Földiek (rendező: Freund Ádám, operatőr: Gyuricza Mátyás), a legjobb dokumentumfilm A monostor gyermekei (rendező: Arun Bhattarai, Zurbó Dorottya), a legjobb kísérleti film a Távolság (rendező, operatőr: Zurbó Dorottya). A kritikusok díját a Welcome (rendező: Dudás Balázs, operatőr: Bántó Csaba), a fesztiválzsűri dícséretét pedig a Wonder kapta, melynek operatőre Balázs István Balázs volt


(MTI) – A hang (The sound) című brit kisjátékfilm kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az operatőri munkát a középpontba helyező seregszemle elismeréseit szombaton adták át Szegeden. A Zsigmond Vilmos-díjat elnyerő, 2017-ben készült alkotás operatőre Joe Cook, rendezője Antony Petrou.
A fesztivált immár második alkalommal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű, 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja. Az idei seregszemlére csaknem négyszáz alkotást neveztek, ezek közül 74 filmet válogattak be a versenyprogramba.
Szabó Gábor, a zsűri elnöke elmondta, a tavalyinál jóval több alkotás érkezett a fesztiválra, különösen a kisjátékfilmek közül neveztek sokat, ez az a műfaj, ahol a progresszív látásmód leginkább teret kaphat. Az operatőr hangsúlyozta, Zsigmond Vilmos fontosnak tartotta, hogy segítse a fiatal operatőröket, ahogy a fesztivál is bemutatkozási lehetőséget teremt a pályakezdőknek.
A nagyjátékfilmek közöl a zsűri a XIV. Lajos halála (La mort de Louis XIV) című francia filmet ítélte a legjobbnak, a kisjátékfilmek között a magyar Földiek kapta az első díjat. A dokumentumfilmek között a bhutáni-magyar-holland koprodukcióban készült A monostor gyermekeit, a kísérleti filmek sorából a Távolság című magyar alkotást választotta a legjobbnak a zsűri. Az animációs filmekből a német Mascarpone című alkotás érdemelte ki az első díjat.
welcome    A Báron György filmesztéta elnökölte kritikusok zsűrije a Welcome című magyar kisjátékfilmet, a középiskolásokból és egyetemistákból álló diákzsűri pedig a Vasfej (Eisenkopf) című kínai-német dokumentumfilmet választotta. Tóth Levente a legjobb fiatal operatőrnek a Vision Team és a Special Group Hungary által felajánlott elismerést vehette át a Hypnosis és a Rossz színész című filmek fényképezésért.
Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr munkásságát életműdíjjal ismerték el.