Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Fluctuat, nec mergitur

Kotsis Gergely, az SZFE dokumentumfilm-rendező MA másodéves hallgatójának vizsgafilmje. A SINE METU Polgári Társulás fiataljai több mint 10 éve a felvidéki kulturális értékek feltárásán, megőrzésén dolgoznak. Ennek a munkának az eszenciája kiváltképp jelen van a Gömör szívében rejlő Gombaszögben, ahol egy 100 éves hagyományt éltetve, minden nyáron egy fesztivál keretein belül ismerhetik meg kitartó munkájuk […]

Kotsis Gergely, az SZFE dokumentumfilm-rendező MA másodéves hallgatójának vizsgafilmje.

A SINE METU Polgári Társulás fiataljai több mint 10 éve a felvidéki kulturális értékek feltárásán, megőrzésén dolgoznak. Ennek a munkának az eszenciája kiváltképp jelen van a Gömör szívében rejlő Gombaszögben, ahol egy 100 éves hagyományt éltetve, minden nyáron egy fesztivál keretein belül ismerhetik meg kitartó munkájuk eredményét az odalátogatók.

A dokumentumfilm-rendező MA-s osztály évvégi vizsgafilmjeit a felvidéki Gömörben forgatta. A feladatuk egy 12-15 perc terjedelmű portréfilm készítése volt oly módon, hogy az ábrázolni kívánt személyt tevékenysége által és saját környezetében elhelyezve mutassák be. A terepszemle során megismerkedtek több olyan meghatározó emberrel, akik a térségben valamilyen szempontból érdekes foglalkozást művelnek, vagy nemes szolgálatot tesznek.

Így film készült: két barlangászról és az általuk leginkább szeretett cseppkőbarlangokról, Orosz Örs polgárjogi aktivistáról, Nagy Györgyről, a Gömöri Kézművesek Társaságának elnökéről, Ulman István Magyar Örökség-díjas fafaragóról, valamint Sliz Róbert ifjú harangöntőről. A filmek összessége átfogó képet ad Gömörről, erről a mind természeti, mind kulturális-néprajzi értékekben oly gazdag régióról.

Külön köszönet a felvidéki SINE METU Polgári Társulás képviselőinek, akik hatalmas segítséget nyújtottak a filmek elkészültében.