Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Eötvös József-díjat kapott Bagó Gizella

A pedagógusnap alkalmából adott át állami kitüntetéseket Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken a Pesti Vigadóban. Bagó Gizella professor emerita, egyetemünk megbecsült oktatója az Eötvös József-díjat vehette át.


A megszerzett tudás mellett a közösséghez tartozás a legfontosabb értékek egyike, az iskolai közösség pedig a gyerekek, a szülők és a pedagógusok közös munkájának gyümölcse, amely csak akkor lehet sikeres, ha mindenki részt vesz benne, és mindenki hozzáteszi a saját értékeit – mondta az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából tartott díjátadón a Pesti Vigadóban pénteken. Kásler Miklós a pedagógusokat méltatva azt mondta, ők tanítványaik példaképei, akik életükkel, emberségükkel, ismereteikkel ápolják és gondozzák az ifjúság “világra csodálkozó elméjét”, valamint építik identitásuk pilléreit, hogy biztos hátterük legyen, ha nehézségekbe ütköznek.
Az eseményen Kásler Miklós és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár átadta az oktatási-nevelési területen végzett kiemelkedő munkáért járó Eötvös József- és az Apáczai Csere János-díjat, a felsőoktatás területén végzett kiemelkedő munkáért járó Szent-Györgyi Albert-díjat, a kiemelkedő óvodapedagógiai munkáért odaítélhető Brunszvik Teréz-díjat, valamint a gyerekek harmonikus személyiségformálásában kiemelkedő munkáért adományozható Németh László-díjat.

Dr. Bagó Gizella méltatásakor elhangzott, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hangképző-művésztanár professzoraként évtizedek óta rajongva tisztelt mestere prózai és zenés növendékeinek és a magyar színjátszás meghatározó személyiségeinek. Páratlan szakmai felkészültsége – az egyetemi oktatás mellett – prózai és zenés színházi előadások nélkülözhetetlen munkatársává tette. Az ő inspirációjának köszönhetően született meg közel nyolcvan új megzenésített vers a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeinek szerzeményeként.

Bagó Gizella korábban megkapta a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet és az Artisjus-díjat is, 2001 óta a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen most zárja negyvenedik tanévét, a szenátus idén adományozott neki professor emerita címet.

Fotók: Gálos Mihály Samu | SZFE