Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Elhunyt Oszter Sándor

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész 73 éves volt. Oszter Sándor 1948. szeptember 2-án született Győrben. Gimnáziumi tanulmányai alatt a humán tantárgyakat szerette: történelmet, földrajzot, képzőművészetet. Sok irodalmi versenyt nyert. Utolsó gimnáziumi évében történelemből egy pályázatra írt műve bekerült a legjobbak közé, ezért felvételi nélkül automatikusan felvették a bölcsészkarra, de beadta jelentkezését a Színház- […]

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész 73 éves volt.

Oszter Sándor 1948. szeptember 2-án született Győrben. Gimnáziumi tanulmányai alatt a humán tantárgyakat szerette: történelmet, földrajzot, képzőművészetet. Sok irodalmi versenyt nyert. Utolsó gimnáziumi évében történelemből egy pályázatra írt műve bekerült a legjobbak közé, ezért felvételi nélkül automatikusan felvették a bölcsészkarra, de beadta jelentkezését a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is, oda is felvették. 1970-ben Bacsó Péter Kitörés című filmjében szerepelt először a mozivásznon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1971-ben végezte el.

Oszter Sándor a Rózsa Sándor című filmben nyújtott alakítása után vált ismertté. 1971-től a Vígszínházban, 1978–1989 között a Nemzeti Színházban játszott. Szabadúszóként folytatta, majd ismét a Nemzeti Színház tagja volt. 2008-ban a Békéscsabai Jókai Színház színésze.

Gazdag színházi pályája mellett olyan filmekben játszott, mint a 80 huszár, Kopjások, Jób lázadása, Napló gyermekeimnek, Argo és A Viszkis.

Számos tévéfilmben is szinkronszerepben láthattuk és hallhattuk. Többek között ő volt Kirk Douglas magyarhangja az Újra szól a hatlövetű című filmben, valamint ő szinkronizálta Terence Hillt a Nevem: Senki című westernben.