Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Bodoky Eszter Erasmus beszámolója

Erasmus beszámoló a Hochschule für Film und Fernsehen „Konrad Wolf” HFF, Potsdam-Babelsberg vágó szakán szerzett szakmai tapasztalatokról Erasmus tapasztalataim ...


Erasmus beszámoló a Hochschule für Film und Fernsehen „Konrad Wolf” HFF, Potsdam-Babelsberg vágó szakán szerzett szakmai tapasztalatokról

 

Erasmus tapasztalataim elsősorban  azért voltak hasznosak, mert megismertem, hogy hogyan mukodik a filmoktatás egy másik európai országban. Nagyon más, érdekes és hasznos volt ez számomra. Ez az egyetem működik, szervezett, a diákok hozzáállása példamutató és minőségi fimek készülnek. A órarend remekül be van osztva, csak nyomós okból marad el óra, és erről a diákok időben értesítve vannak.

   A HFF – en félévenként egy nagy projekten dolgoznak a diákok, félévenkent tíz ilyen nagyobb film születik, ezekben a projektekben mint erasmusos diak sajnos nem lehet részt venni, de ez nem is akkora probléma, mert nagyon sok kisebb film elkészítésében volt lehetőségem részt venni, mint vágó vagy rendező. Az egyetemen A filmkészítés nagyon szervezett módon működik, a teljes technikai workflow-kat az első tanítási nap megkaptuk és különböző konzultációs óráink voltak a többi szak hallgatóival, minden egyes film kapcsán. Mivel itt a HFF-en az első két félévben a vágok analóg vágnak, ezert sok technikai gyakorlati óran is részt vettem. Ezen kìvül, a tanrendben rengeteg vagáselmèleti óránk volt, amiken néha többet is megtanultam, mint a gyakorlati vágás órákon. Többféle gyakorlati kurzuson lehet részt venni, ebben a félévben a legizgalmasabb a vágó szak vezetője által tartott Montagetechnik nevű kurzus volt, itt egy a tanárunk által pár éve vágott, akció nagyjátekfilm nyersanyagát kaptuk meg, aminek a legakciódúsabb jeleneteit kellett mindenkinek külön-külön megvágnunk, majd a végén természetesen összehasonlítottuk és kielemeztük őket. Az iskola számos szabadon választott szakmai programokat kínál amit sokszor egy tanár vagy maguk a diákok találnak ki és szerveznek meg, ilyan például a Montageforum, ami hetente kerül megrendezésre és csak és kizárólag vágási szempontból elemezzük a filmeket, általában a filmek vágói is jelen vannak. Ilyen a Montagestammtischnevű program is aminek keretében az összes vágó szakos hallgató összegyűlik egy hangulatos kis helyen Berlinben ahol az utóbbi időszakban készített filmeket levetítik és megvitatják, természetesen evés ivás közben. 
Az egyetem szerencsére olyan pénzügyi helyzetben van hogy rengeteg lehetoseget kínal fel a diákoknak. Az iskolának több mint tíz felszerelt vágóterme van, lehetőség van 3D-s film forgatására és utómunkájára. A legtöbb film Alexára vagy Redre forog. Az operatőröknek es a vágóknak is, sok 16mmes gyakorlatra van lehetősége. Van egy könyv és Dvd tára az iskolának ahonnal számtalan mennyiségű szakmai könyv és Dvd kivehető, tejesen ingyen. Az Egyetem épülete óriási és több száz hallgatója van, aminek hátránya hogy nem alakult ki igazi osztályközösség vagy évfolyamközösség, mint otthon. Az egyetemen kivul még rengeteg szakmába vágó lehetőség van, Berlin belvárosában. Elsőként említem a LaborBerlin nevű, nonprofit, önműködő szervezetet, ami mindennel foglalkozik ami analóg mozgókép. Itt lehet olcsón filmnyersanyagot beszerezni és lehetősége van az embernek sajátkezűleg előhívni egy házi sötétkamrában, többféle steenbeck asztaluk van és nagy szeretettel segítenek a Laborberlin tagjai ezeknek a használatában. Időnként ezek a szabadúszó filmesek vetítéseket is szerveznek. A masik ilyen hasznos hely a collegium hungarikum ahol kulonfele workshopokkal, vetitesekkel, projektekkel és fesztivalokkal lehet talalkozni. Az itt töltött négy hónap alatt nagyon sokat tanultam és tapasztaltam a filmkészítésről.

Bodoky Eszter

2013. Június 13.