Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Blockbustertől a művészfilmig – Udo Kier ezer arca

A világhírű német színész hosszú pályája során igazi rendezőlegendákkal dolgozott, és megszámlálhatatlan filmklasszikus kötődik a nevéhez. Báron György filmes technikákról és a színészi munka sokféleségéről beszélget Udo Kierrel. Egyebek mellett arról, milyen volt Bódy Gáborral (Psyché, Katonák, Krétakör), Jancsó Miklóssal (Magyar rapszódia, Allegro Barbaro) vagy Nemes Gyulával (Zéró) forgatni.

Előadó: Udo Kier
Moderátor: Báron György

Időpont: 2019. szeptember 8. vasárnap 16.00-17.30

Helyszín: Ódry Színpad (1088 Budapest, Vas u. 2/c)

A program a Budapesti Klasszikus Film Maraton, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Magyar Nemzeti Filmalap – Fast Forward Program együttműködésében jön létre. 

Az előadás angol nyelvű, tolmácsolás nélkül. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció

A Psyché a beszélgetést követően, 18.00 órától az Ódry Színpadtól sétatávolságra lévő Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében tekinthető meg.
Jegyvásárlás

Udo Kier 1944-ben, a második világháború alatt született Kölnben. Születésekor bombatalálatot kapott a kórház, de csodával határos módon megmenekült. 18 évesen Angliába érkezett nyelvet tanulni, ahol színiiskolába is járt, így talált rá Michael Sarne rendező, aki szerepet ajánlott neki a Road to Saint Tropez című, 1966-os filmjében. Ezzel indult el a karrierje – kezdetben apró szerepekkel korhatáros filmekben. Egy repülőúton ismerkedett meg Paul Morrissey rendezővel, együttműködésük pedig elhozta Kiernek a kultstátuszt a Test Frankensteinnek és a Vér Drakulának című filmek címszerepében. Több mint 200 filmben láthattuk, olyan rendezőkkel dolgozott, mint Rainer Werner Fassbinder, Lars von Trier, Gus Van Sant vagy Dario Argento. Feltűnt az Ace Venturában, Madonna oldalán egy videoklipben, dolgozott Keanu Reeveszel az Otthonom, Idahóban, és olyan blockbusterekben mint a Penge vagy az Armageddon.

Báron György A FIPRESCI magyar tagozatának, a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztályának elnöke, a Magyar Filmművész Szövetség elnökségének és választmányának tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának törzstagja, Doktori Tanácsának tagja, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Művészeti Szakbizottságának tagja, majd 2008-ig társelnöke. Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon, magyar és nemzetközi fesztiválok zsűrijeiben.