Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Báron György kritikája a Kukoricaszigetről – részlet

A Kukoricasziget című film DVD megjelenése apropóján február 4-én vendégünk Ragályi Elemér operatőr. Kedvcsinálónak részletet olvashatnak Báron György kritikájából, mely az ÉS-ben jelent meg.

„Ragályi Elemér kamerája a nyers, való életet éri tetten, vagyis azt, amit a moziban a legnehezebb, s ami minden mozgókép kitüntetett tárgya. A Kukoricasziget Ragályi jelentékeny képalkotói életművének egyik csúcsteljesítménye – márpedig az ő pályáján már láthattunk szédítő csúcsokat.


Totáljaiban napsütés váltakozik viharral, verőfény sötétséggel, csendes, tükröző folyóvíz haragos hullámveréssel – a táj a maga természetes és fenséges, hol befogadó, hol rettentő szépségében jelenik meg. A kistotálok és arcközelik a természet részének mutatják az embert, törékenynek és kicsinek a végtelen univerzumban – s egyszersmind nagynak, mert házat épít és termővé teszi a földet.

Ragályi bravúros operatőri munkája sem homályosítja el, kiemeli inkább a grúz rendező érdemeit – elvégre a Kukoricasziget komoly rendezői vállalás-teljesítmény. Ovashvili magabiztos, erős tehetség, ez a második játékfilmje, alighanem hallunk még róla.”