Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont szeptember 28-án a IV. Kárpát-medencei korrektorverseny eredményhirdetésének

Az esemény kapcsán Dr. Balázs Géza professzort és Dr. Minya Károly nyelvészt, a verseny ötletadóját kérdeztük.  Aki nem tudja pontosan mit is jelent a korrektorverseny, mit érdemes elmondani róla? B.G.: A korrektor az az ember, aki javítja mások nyilvánosságra kerülő írásának a helyesírását. Fontos személy, mert általános tapasztalat, hogy nem túl jó a nyilvános szövegek […]

Az esemény kapcsán Dr. Balázs Géza professzort és Dr. Minya Károly nyelvészt, a verseny ötletadóját kérdeztük. 

Aki nem tudja pontosan mit is jelent a korrektorverseny, mit érdemes elmondani róla?
B.G.: A korrektor az az ember, aki javítja mások nyilvánosságra kerülő írásának a helyesírását. Fontos személy, mert általános tapasztalat, hogy nem túl jó a nyilvános szövegek helyesírása. A korrektorverseny ötlete hallatán szkeptikus voltam. Azt gondoltam, hogy ez valószínű senkit nem érdekel, mert a korrektorok voltak az elsők, akiket elbocsájtottak a lapoktól. Utána következtek az olvasószerkesztők, és maradtak az újságírók, akiket állandóan sürgetnek, tehát óhatatlan, hogy hibás szöveget adnak le. A versenyre jelentkező korrektorok azonban nagyon komolyan veszik a szakmát, mert ez bizony szakma. Követik a legújabb helyesírási szabályokat, az új nyelvi jelenségekre igyekeznek azokat alkalmazni, tehát döntenek bizonyos nyelvi formák leírásában. Első versenyünket a Duna Palotában rendeztük, személyes részvétellel, de utána jött a pandémia, és kénytelenek voltunk átállni az online rendezésre. Ez meglepő módon nagy sikert aratott, hiszen azok is beneveztek, akik nem akartak egy versenyre Budapestre utazni. Így vált Kárpát-medencei versennyé. El is határoztuk, hogy megtartjuk ezt a formát. Ma azért vagyunk itt, mert az igény azért megvolt mindenkiben, hogy legalább egyszer ünnepélyes keretek közt találkozzunk, beszélgessünk, szakmai vitát folytassunk. Az első verseny után előremutató beszélgetés és eszmecsere alakult ki. Ezt szerettük volna most is.

Mi ihlette az ötletet?
B. G.: Minya Károly nyíregyházi nyelvész kollégám ötlete volt. Úgy gondolta, hogy általános iskola, középiskola, sőt egyetemi helyesírási versenyek is léteznek, miért ne lehetne a legmagasabb fokon is meghirdetni egy ilyen lehetőséget, ahol a szakma krémje méretteti meg magát.

Milyen korosztály vesz részt a versenyen?
B. G.: Mindenféle korosztály képviselteti magát. Ennél még nagyobb öröm az, hogy a legnívósabb sajtóorgánumoktól érkeztek a jelentkezések. A teljesség igénye nélkül említek meg párat: Mediaworks Hungary Zrt., Élet és Irodalom, Napkút Kiadó, Képmás Magazin, Nők Lapja, RTL Magyarország, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Központi Statisztikai Hivatal, BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt., British Telecommunications, Mathias Corvinus Collegium, Nemzeti Közszolgálati Egyetem és még sorolhatnám. Igazi szakmai eseményről van szó, ahol fel sem merülnek megosztó kérdések, szempontok, a helyesírás az, ami bennünket összeköt.

A legjobbak versenyeztek. Hogy lehet a legjobbak közt is legjobbat hirdetni?
M. K.: Tavaly is holtverseny alakult ki, végül három helyett – mivel holtverseny volt – négyen kapták meg Az év korrektora kitüntetést. Idén is négy díjazottunk van – a 64 versenyzőből.

Milyen feladatokkal kellett a versenyzőknek megbirkózni?
M. K.: Van egy helyesírási feladatsor, amelyet rendkívül gyorsan, mindössze 15 perc alatt kell megoldani. A segédeszközök használata ezzel kizárható, mert nincs idő keresgélésre. Ezen kívül van egy korrektori feladat. Egészen pontosan egy olyan szöveg, amely már megjelent a sajtóban. Másfél oldalnyi szövegben elrejtettünk harmincöt helyesírási hibát. Olyan apró, finom hibát, amit a Word sem jelez. Kizárólag a helyesírást kell javítani, nyelvhelyességgel nem foglalkoztunk, hiszen az nem ítélhető meg egzakt módon. Míg egy szinonimán vagy egy mondatszerkezeten lehet vitatkozni, addig a helyesíráson nem. Persze vannak olyan helyesírási esetek is, ami vagy-vagy, de ezeket természetesen nem tettük bele.

Ez a feladat is időre ment?
M. K.: Hatvan perc állt rendelkezésre.

Milyen típusú szöveget választottak?
M. K.: Egy országos napilap mellékletéből választottunk, a szerverek hűtéséről szólt a szöveg.

Mi lehet a verseny népszerűségének oka, hiszen a helyesírástól inkább tartanak az emberek?
B. G.: Számomra is meglepő, de van érdeklődés a helyesírás iránt, végtére is ez hasznos tudás, és van benne kreativitás is. Talán hasonlítható egy kicsit a keresztrejtvényhez, ott is el kell találni a megfelelő szót, vagy a társasjátékhoz: megkérdezünk másokat, hogy ők hogy is írnák le ezt és ezt a szót. Az SZFE azért kapcsolódott be a verseny lebonyolításába, mert itt is folyik médiaoktatás, persze a helyesírástudás mindenki másnak hasznos lehet, a cél a helyesírási, és általa a nyelvi kultúra fejlesztése.

Mit tehet az, aki laikusként érdeklődik a helyesírás iránt? Miben tudnak segíteni neki?
M. K.: Több mint tizenhat éve létezik ingyenes nyelvi tanácsadó szolgáltatásunk. Ez az e-nyelv.hu oldal. Jómagam, és még pár korrektor kollégám is segíti ennek az oldalnak a munkáját, vagyis minden helyesírási kérdésre válaszolunk.

B. Török Fruzsina