Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Az elmúlt 20 év második legmagasabb jelentkezési létszámát produkálta az SZFE

A 2023 szeptemberében induló képzések kapcsán több, mint tízszeres az átlagos túljelentkezés az SZFE-re, ezen belül a mozgóképművészeti képzésekre megduplázódott ...


A 2023 szeptemberében induló képzések kapcsán több, mint tízszeres az átlagos túljelentkezés az SZFE-re, ezen belül a mozgóképművészeti képzésekre megduplázódott a jelentkezések száma.

2023. február 15-én hivatalosan lezárult a 2023/24-es tanévre meghirdetett felsőoktatási jelentkezési időszak. A Felvi.hu közzétette a 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzések jelentkezési számait, melyből kiderül, hogy átlagosan is, de esetenként kiugróan növekedett az SZFE képzései iránti érdeklődés.

A Felvi.hu által publikált felvételi adatok szerint másfélszer több az első helyes jelentkezők száma és átlagosan tízszeres a túljelentkezés a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2023 szeptemberében induló képzéseire. A mozgóképművészeti szakok kapcsán megduplázódtak a jelentkezések, a tradicionálisan népszerű színművész képzés mellett a mozgókép filmvágás és a mozgókép filmírás szakokra jelentkeztek legtöbben.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem képzéseire összességében több, mint 15%-kal több jelentkezés érkezett, mint egy évvel korábban, valamint átlagosan mintegy 44%-kal nőtt az első helyes jelentkezések száma. A hagyományoknak megfelelően az Egyetem legnépszerűbb képzése a színművész szak, amelyre idén negyven százalékkal több első helyes jelentkezés érkezett, mint tavaly.
A nyilvánosságra hozott adatok alapján jelentősen nőtt az érdeklődés a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet képzései iránt, ugyanis a vonatkozó jelentkezési számok a tavalyihoz képest megduplázódtak. A mozgóképes szakok közül a legnépszerűbbek: a filmvágás és a filmírás, előbbire huszonkétszeres, az utóbbi esetében húszszoros a túljelentkezés.


Koltai Lajos az SZFE világhírű oktatója 2023-ban ismét osztályt indít, többek között ennek is köszönhetően a filmrendező MA szakra idén háromszor többen adták be jelentkezésüket, mint egy évvel korábban.
Kimagasló az érdeklődés a dramaturg szak iránt is, melynek önköltséges formájára szintén megduplázódott a jelentkezők létszáma.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem elmúlt három induló tanévében stabilan növekedett a jelentkezők száma, mely az intézmény iránti egyre erősödő bizalmat jelzi.

Színház- és Filmművészeti Egyetem

Fotó: SZFE