Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának állásfoglalása

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának állásfoglalása a Nemzeti Felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. Törvény módosításáról szóló, T/14686 számú törvényjavaslat elfogadása kapcsán, valamint az SzFE Elméleti- és Művészetközvetítő Intézetének csatlakozó nyilatkozata.


A tudomány, a művészet és az oktatás politikától való függetlensége Magyarország Alaptörvényében rögzített alapérték (X, cikk, 1-3.), s ezt minden felelős politikusnak tiszteletben kell tartania. Tiltakozunk a Nemzeti Felsőoktatási Törvény módosításáról szóló törvény elfogadása ellen, amelynek elsődleges célja egy Magyarországon több mint húsz éve, elismerten törvényes keretek között működő egyetem, a CEU működésének ellehetetlenítése. A CEU nemzetközileg is magasra értékelt, kiemelkedő minőségű felsőoktatási képzést folytat Budapesten; meggyőződésünk, hogy a nemzetközi rangsorokban messze a legmagasabbra értékelt magyarországi egyetem politikai okokból történő lerombolása nemcsak az egyetemi autonómia nyílt semmibevétele, de beláthatatlan következményekkel járó, Magyarországnak világszerte ártó lépés. Felszólítjuk tehát az Országgyűlési képviselőket és Áder János köztársasági elnök urat, hogy védjék meg a magyarországi felsőoktatás szabadságát: köztársasági elnök úr ne írja alá e törvénymódosítást, képviselőink pedig utasítsák el e szégyenletes törvénymódosítási javaslatot.

Karsai György

az SZFE Doktori Iskolájának vezetője

Budapest, 2017. április 4.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának állásfoglalásához csatlakozva, és azt messzemenőkig megerősítve az SzFE Elméleti- és Művészetközvetítő Intézetének alábbi oktatói elítélik a lex CEU gyorsított, autoriter megszavazását, egyúttal szolidaritást vállalnak a Közép-európai Egyetem hallgatóival, oktatóival, kutatóival és dolgozóival. Megalkuvást nem tűrően és mindenek előtt kiállnak az egyetemi szabadság, a demokrácia alapvető elvei és értékei mellett, és nyomatékosan felszólítják Áder János köztársasági elnök urat, hogy ne írja alá a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCI2V. törvény módosításáról szóló T/14686. irományszámú törvényjavaslatot.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Elméleti- és Művészetközvetítő Intézetének  oktatói:

Garai Judit

Gáspár Máté

Gimesi Dóra

Gyombolai Gábor

Győrei Zsolt

Kárpáti Péter

Kiss Csaba

Perényi Balázs

Radák Judit

Radnai Annamária

Radnóti Zsuzsa

Róbert Júlia

Stőhr Lóránt

Tallér Zsófia

Tasnádi István

Upor László