Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

“A Nyári Egyetem egy különleges élmény volt az életemben…”

Az ország minden tájáról érkező, közel 50 középiskolás diák július 25-26. között vett részt a Színház- és Filmművészeti Egyetem által szervezett Nyári Egyetemen, ahol betekintést nyerhettek az intézményünkben folyó munkába és hallgatóink mindennapi életébe. A részvevőket dr. Herczeg Tamás a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezetője és Csáky Attila, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet intézetvezető helyettese […]

Az ország minden tájáról érkező, közel 50 középiskolás diák július 25-26. között vett részt a Színház- és Filmművészeti Egyetem által szervezett Nyári Egyetemen, ahol betekintést nyerhettek az intézményünkben folyó munkába és hallgatóink mindennapi életébe.

A részvevőket dr. Herczeg Tamás a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezetője és Csáky Attila, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet intézetvezető helyettese köszöntötte. A köszöntők után Tassonyi Balázs első éves zenés színművész és Fejes Szabolcs első éves színházrendező a felvételi vizsgák menetéről és a hallgatói életről mesélt a diákoknak.


A szakmai programok közt szerepelt mozgás-, helyzet- és művészi beszéd gyakorlat, kaszkadörködés és színészmesterség óra, ahol azokat a technikákat gyakorolhatták be a jelenlévők, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő színpadi jelenléthez.


Az Uránia Nemzeti Filmszínház megtekintése mellett, Fejes Szabolcs színházrendező szakos hallgatónk meghívására a fiataloknak lehetőségük volt egy színdarab nyílt próbájába is belenézni, melynek hivatalos bemutatója Kapolcson, a Művészetek Völgyében lesz látható.
A hivatalos program befejezéseként Szabó Zoltán kancellárhelyettes mutatta be az elmúlt időszakban lezajlott egyetemi fejlesztéseket, majd az első éves zenés színművész osztály hallgatói kis előadással kedveskedtek a középiskolásoknak. Az első nap közös énekléssel és késő estébe nyúló beszélgetéssel zárult.


A rendezvény második napján a filmművészeté volt a főszerep.
A Nemzeti Filmintézet jóvoltából a fóti filmstúdió épített díszleteit és a majd 100.000 ruhadarabot és kiegészítőt számláló jelmeztárat csodálhatták meg a tanulók, ahol lehetőségük volt felpróbálni a filmekből, illetve jeles színházi darabokból megismert kosztümöket is.


A filmstúdió meglátogatása után a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben Krulik Marcel operatőr szakos MA-s hallgató vezetésével a diákok egy saját maguk alkotta jelenet leforgatásával élhették át meg a filmforgatás összetett folyamatát, majd neves filmkészítők irányításával megismerhették a vágás, a hangrögzítés és a digitális utómunka fortélyait.

A szakmai foglalkozás mellett filmrészleteken keresztül is tudatosíthatták magukban ezek jelentőségét és érzelmeinkre kifejtett hatását.
Minden szakmai támogatónak, oktatónak, hallgatónak és szervezőnek köszönjük a munkáját!


A részvevőknek pedig köszönjük az érdeklődést és a nyitottságot, amellyel a Nyári Egyetem két napjában jelen voltak és amivel hozzájárultak ahhoz, hogy a program mindannyiunknak felejthetetlen élménnyé váljon!

„A Nyári Egyetem egy különleges élmény volt az életemben, amit sosem fogok elfelejteni. Minden egyes pillanata interaktív és egyedi volt. Megismerhettem csodás szakembereket, fiatal tehetségeket és rengeteg különleges helyet. A nyári egyetem végére az a csapat már nem idegenekből, hanem egy családból állt. Ugyanazzal a kíváncsisággal jöttünk és azzal a szeretettel mentünk. Az a tudás, amit kaptunk végig segíti az egyetemi, majd az életbeli boldogulásunkat. Mindenkinek ajánlom ezt a nyári egyetemi programot, aki szeretne egy nagy család tagja lenni és tiszta szívvel játszani, követni és hallgatni.” – Dittrich Panna, Szolnok