Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A minőségi kultúrából nem szabad engedni

Vidnyánszky Attila: A Nemzeti Színház feladata, hogy minél több emberhez vigye el a kulturális kincseket. Telt házas nézőtér előtt mutatta be a Csíksomlyói passiót a Nemzeti Színház Debrecenben péntek este. A monumentális produkciót eddig csaknem ötvenezren látták kőszínházban vagy a három szabadtéri helyszínen, Csíksomlyón, Esztergomban és Debrecenben. A debreceniek az ingyenes szabadtéri előadás próbafolyamatát a […]

Vidnyánszky Attila: A Nemzeti Színház feladata, hogy minél több emberhez vigye el a kulturális kincseket.

Telt házas nézőtér előtt mutatta be a Csíksomlyói passiót a Nemzeti Színház Debrecenben péntek este. A monumentális produkciót eddig csaknem ötvenezren látták kőszínházban vagy a három szabadtéri helyszínen, Csíksomlyón, Esztergomban és Debrecenben.

A debreceniek az ingyenes szabadtéri előadás próbafolyamatát a színpadépítéstől kezdve figyelemmel kísérhették múlt héten.

A Református Nagytemplom előtt felállított három színpadon a Nemzeti Színház társulata és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes helyi amatőr együttesek táncosaival, illetve Berecz András mesemondóval együtt hozták el Debrecenbe Jézus szenvedéstörténetét. Az előadás három alapra: a csíksomlyói iskoladrámákra, Szőcs Géza passiószövegére és a Berecz András által gyűjtött népénekekre, mesékre épül.

A Nemzeti Színház közleménye szerint a bemutatón Vidnyánszky Attila, a teátrum vezérigazgatója és az előadás rendezője úgy fogalmazott, az, hogy helybe viszik a színházat, egyfajta misszió, amelynek ősi hagyománya van. Elmondta, azt szeretnék, hogy mindenki részese lehessen az élménynek. „A minőségi kultúrából nem szabad engedni, a Nemzeti Színháznak feladata, hogy minél több emberhez vigye el a csodálatos magyar kulturális és művészeti kincseket” – hangsúlyozta Vidnyánszky.

Szintén missziós feladatként tekint a helyi amatőr népi táncegyüttesek bevonására Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a darab társrendezője és koreográfusa. „A közös alkotás öröme, a tudás átadása, a fiatalok bevonása számunkra is pozitív érzés minden helyszínen, és kötelességünk is. Nekik is, nekünk is felemelő élmény, látom rajtuk, és mivel kevés idő van a próbákra, nagyon tisztelem azt a fegyelmezettséget és igyekezetet, amivel felveszik a ritmust és megtanulják a koreográfiát” –emelte ki.

Az előadást legközelebb Budapesten, a Nemzeti Színházban lehet megtekinteni szeptember 10-én.

Forrás: www.magyarhirlap.hu

Kiemelt fotó:  Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt