Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

81 éves korában elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester.

Több, mint húsz évig volt az Állami Bábszínház, majd jogutódja a Budapest Bábszínház mechanikai műhelyének munkatársa, később vezetője. Tudását igyekezett átadni a fiatalabb generációnak, tanított a Színház-és Filmművészeti Egyetemen is. Mindent tudott a bábról, szenvedélyesen kísérletezett, tanított, alkotott, és nem ismert lehetetlent. Már életében legendává lett: kezei között születettek meg olyan emblematikus bábok, mint Pinokkió, […]

Több, mint húsz évig volt az Állami Bábszínház, majd jogutódja a Budapest Bábszínház mechanikai műhelyének munkatársa, később vezetője. Tudását igyekezett átadni a fiatalabb generációnak, tanított a Színház-és Filmművészeti Egyetemen is. Mindent tudott a bábról, szenvedélyesen kísérletezett, tanított, alkotott, és nem ismert lehetetlent. Már életében legendává lett: kezei között születettek meg olyan emblematikus bábok, mint Pinokkió, A dzsungel könyve Mauglija, a Sétikáló előadás trükkös mechanikájú Tündére, a Faust finom mozgású marionettjei, valamint az elmúlt évtizedek számos meghatározó figurája. Szaktudása által megmozdultak és életre keltek a legkülönösebb rendezői és tervezői víziók. Bábkészítés című könyve megjelenése óta az amatőr és professzionális bábkészítők alapműve.

„ A bábszínházban semmi sem lehet öncélú. A tökéletes báb mindent tud, amit elvárnak tőle, de annál cseppet sem többet”-mondta nemegyszer tanítványainak. Tisztelettel és szeretettel őrizzük emlékét.