Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

48 HOUR FILM PROJECT 2019, EINDHOVEN

Idén is képviselte Magyarországot egy csapat a világ legrégebb óta megrendezésre kerülő olyan filmversenyén, melynek különlegessége, hogy 48 óra alatt kell eljutni a forgatókönyvtől a vágott anyagig. A budapesti Beyond Budapest csapata képviselte idén is Magyarországot a hollandiai Eindhoven városában, ahol 25 holland és egy magyar csapat mérte össze kreativitását. A versenyzők egy kalapból húzták […]

Idén is képviselte Magyarországot egy csapat a világ legrégebb óta megrendezésre kerülő olyan filmversenyén, melynek különlegessége, hogy 48 óra alatt kell eljutni a forgatókönyvtől a vágott anyagig.

A budapesti Beyond Budapest csapata képviselte idén is Magyarországot a hollandiai Eindhoven városában, ahol 25 holland és egy magyar csapat mérte össze kreativitását. A versenyzők egy kalapból húzták ki leendő filmjük műfaját, de kaptak még további három, kötelezően a filmbe építendő elemet is. A szűkös időkeret nagy nyomásként nehezedik a stábokra, akiktől maximális együttműködést és gyors döntéshozatalt követel meg.

A Beyond Budapest csapata egy 63 fős stábbal vágott neki a kihívásnak, melyet Szatmári Andrea fogott össze, aki producere és rendezője volt a kisfilmnek.
A jelenleg is szakmájukban dolgozó szakemberekből és lelkes gimnazistákból álló csapat kiválóan helytállt a rendkívül erős holland mezőnyben: 11 jelölésből 5 kategóriában kaptak díjat – hazahozták a legjobb rendezésért-, legjobb látványért-, legjobb zenéért-, legjobb vágásért járó elismerést, az összesített eredmény szerint pedig a 26 alkotás közül a magyar csapat Birds on the Catwalk című filmje második helyezést ért el.

A film fontos és aktuális témákat feszeget. Egy divatbemutatóra kalauzolja el nézőjét, ahol az egyik modellt (Törőcsik Franciska) követhetjük a divattervező (Joey Blangé) felé való megfelelési kényszertől a ráébredésig, miszerint ők csak egy képzelt világban élnek.

A zsűri szerint csak hosszas vitákat követően tudott megszületni ez az eredmény.
Dicsérték, hogy a film képes rövidsége ellenére egy új, drága divatvalóságba kalauzolni minket, melyet a zene, (zeneszerző Hodován Milán), tökéletesen alátámaszt.
Elképesztő látvánnyal dolgozik a film, melyben Hudák Dániel, SZFE-s operatőr neonjai tökéletesen passzolnak a Jóvári Csenge látványtervező által kreált világhoz, melyben a ruhák Polyák Eszter alkotásai, a nem mindennapi sminkek Kristóf Barbara és Domokos Eszter keze munkáját dicsérik.
Papp Zsuzsanna vágói munkája mellett sem mentek el: a film dinamikáját a kisfilmes és videóklipes vágások közötti zsonglőrködés adja meg.
Végül a rendező munkáját eképp méltatták: ”The actors shine and you can see the director’s hand in all elements of the production. Exciting choices made while maintaining a bold vision of the created world, with minimal resources.”

A film premierjére, valamint az ünnepélyes díjátadó gálára az eindhoveni NatLab intézményében került sor.